Banca Poporului din China neagă că a devalorizat yuanul pentru a impulsiona exporturile

(Captură Foto)

Banca Poporului din China (PBOC) – aflată în centrul atenţiei în aceste zile datorită deciziei sale neaşteptate de a permite pieţelor să joace un rol mai mare în stabilirea nivelului de tranzacţionare a yuanului – a încercat să clarifice schimbarea politicii sale, conform Business Insider.

Repetând puncte de vedere precum cele exprimate într-o declaraţie publicată miercuri seara, Banca a declarat joi că un mediu economic puternic, un excedentul comercial susţinut, o poziţie fiscală solidă şi rezerve valutare mari oferă un “suport puternic” pentru schimbarea ratei, conform Reuters.

Banca a declarat că nu mai este nevoie de o devalorizare suplimentară a yuanului, ţinând cont de fundamentul economic puternic, adăugând că moneda naţională chineză şi-ar putea mări valoarea în viitor.

Banca a mai negat de asemenea că ar fi nevoie de ajustarea yuanului în vederea promovării competitivităţii în sectorul exporturilor chineze.

În weekendul trecut, datele privind tranzacţiile chineze pentru luna iulie au dezvăluit o contracţie de 8,3% faţă de nivelul existent în 2014.

Marţi, PBOC a anunţat o schimbare a metodologiei folosite pentru a determina preţul yuanului. În loc ca banca să determine de una singură rata de tranzacţionare, aceasta a anunţat că participanţii pe piaţă, folosind nivelul de închidere al zilei precedente, vor juca acum un rol mai mare în determinarea nivelului de tranzacţionare iniţial al yuanului.

Yi Gang, viceguvernatorul PBOC, a declarat că banca urmăreşte să îmbunătăţească şi mai mult mecanismul de stabilire a preţului yuanului pentru a asigura mişcări mai normale în rata de tranzacţionare.

Contrazicând rapoartele de miercuri, Yi a susţinut că PBOC a oprit intervenţia regulată pe piaţa valutară.

În plus, Yi a respins afirmaţiile că PBOC se află sub presiunea oficialilor guvernamentali chinezi de a forţa declinul yuanului cu 10% în faţa dolarului, numindu-le zvonuri “nefondate”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.