China cheltuie 144 miliarde de dolari pentru a-şi sprijini bursa

China a cheltuit, începând cu luna iunie, 144 miliarde de dolari pentru a-şi sprijini fragila bursă de valori, a estimat Goldman Sachs, adăugând că Beijingul are în rezervă o sumă şi mai mare de bani pregătită să fie folosită dacă acţiunile continuă să îşi piardă valoarea, conform Irish Times.
Un investitor scrie date pe palmă la o bursă din Kunming, capitala provinciei chineze sud-vestice Yunnan. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.08.2015

China a cheltuit, începând cu luna iunie, 144 miliarde de dolari pentru a-şi sprijini fragila sa bursă, a estimat Goldman Sachs, adăugând că Beijingul are în rezervă o sumă şi mai mare de bani pregătită dacă acţiunile continuă să îşi piardă valoarea, conform Irish Times.

Coaliţia de instituţii financiare de stat – aşa zisa “echipă naţională” – dispune de fonduri de aproximativ 322 miliarde de dolari pentru a susţine piaţa, consideră Goldman Sachs.

Temerile că “echipa naţională” nu dispune de suficient capital sau că se pregăteşte să îşi retragă investiţiile au dominat sectorul de investiţii în ultimele săptămâni. Acţiunile au scăzut cu 10% săptămâna trecută după ce presa locală a citat surse anonime care ar fi afirmat că “echipa naţională” îşi pregăteşte un plan de ieşire.

“Episodul a subliniat dificultatea pe care o înfruntă guvernul în sarcina pe care şi-a stabilit-o singur – aceea de a convinge investitorii că pieţele de acţiuni vor genera câştiguri durabile”, a declarat Chang Liu de la Capital Economic. “Piaţa este influenţată mai mult ca niciodată de speculaţiile legate de intenţiile oficiale şi orice impuls pozitiv va ridica suspiciuni cu privire la o eventuală retragere a suportului [dat de guvernul chinez]”.

Indicele Shanghai Composite s-a închis ieri la 3.662, cu 8,6% deasupra celui mai scăzut nivel pe care l-a atins în timpul căderii masive din 9 iulie, în ciuda suportului oficial.

Guvernul nu a dezvăluit suma de bani pe care a pus-o la dispoziţia China Securities Finance Corp (CSF) – agenţia regimulului comunist folosită drept canal principal pentru injectarea de fonduri de salvare pe piaţă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor