Luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Baronul de Timiş, plasat sub control judiciar

După unor audieri maraton la sediul central al DNA, procurorii anticorupţie au decis, joi dimineaţa, cercetarea sub control judiciar a preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, suspectat de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu, precum şi reţinerea altor cinci persoane acuzate de corupţie în acelaşi dosar, informează agenţia Mediafax.
Sigla DNA (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
11.12.2014

După audierile maraton la sediul central al DNA, procurorii anticorupţie au decis, joi dimineaţa, cercetarea sub control judiciar a preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, suspectat de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu, precum şi reţinerea altor cinci persoane acuzate de corupţie în acelaşi dosar, printre care şi consilierului judeţean Marcel Mihoc, informează agenţia Mediafax.

În cursul zilei de miercuri, procurorii DNA au desfăşurat o acţiune de amploare - percheziţii domiciliare la 48 de adrese din Bucureşti şi 11 judeţe - inclusiv la locuinţa lui Titu Bojin şi la sediul CJ - într-un dosar care vizează infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în cursul anului 2014.

La scurt timp au fost poftiţi la audieri, cu mandat de aducere, pe lângă Titu Bojin, nu mai puţin de 17 primari, consilierul judeţean Marcel Mihoc, managerul Muzeului Satului Bănăţean, un director de la Administraţia Bazinală a Apelor Banat, un director din cadrul Direcţiei de Prestări Servicii Timiş, directorul regional şi directorul economic al Direcţiei Drumuri şi Poduri Timişoara.

După audieri, Titu Bojin a fost plasat sub control judiciar, în timp ce alţi cinci suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi vor fi aduşi în faţa instanţei cu cererea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit unor documente ale procurorilor obţinute de Mediafax, Titu Bojin s-ar fi folosit de funcţia de preşedinte de CJ, precum şi de poziţia sa de lider al filialei judeţene a PSD, şi ar fi identificat primării din Timiş, conduse de aleşi locali din PSD, cu care George Didilă, prin SC Ecomet West SRL, a încheiat contracte de achiziţii publice, cu atribuire directă.

În acest demers, Didilă ar fi fost sprijinit atât de Titu Bojin, cât şi de Marcel Mihoc, consilier judeţean în CJ Timiş. Investigatorii au mai stabilit că, în cazul în care primăriile care au încheiat contracte cu SC Ecomet West SRL tergiversau plata contractelor încheiate, George Didilă apela tot la Titu Bojin pentru a determina primarii să plătească, cu celeritate, aceste contracte.

Cum unele dintre primăriile care au încheiat astfel de contracte cu SC Ecomet West SRL nu aveau prevăzute în buget fonduri pentru plata produselor achiziţionate, Marcel Mihoc ar fi promis, la data încheierii contractelor, alocarea fondurilor necesare cu ocazia rectificărilor bugetare, se mai arată în documentele citate.

În acest sens, în 25 iunie 2014 s-a convocat şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Timiş, pe ordinea de zi fiind discutat şi "proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului rectificat al judeţului Timiş pe anul 2014".

Procurorii îl suspectează pe Titu Bojin că direcţiona alocări bugetare din bugetul Consiliului Judeţean Timiş către unităţi administrativ teritorial din judeţ, în vederea finanţării contractelor pe care acestea le aveau în derulare cu SC Ecomet West SRL.

Sumele de bani obţinute din contracte erau virate în conturile societăţii Ecomet West SRL, administrată de către Marius Didilă, care îl anunţa pe George Didilă, iar acesta îi transmitea lui Bojin şi Mihoc situaţia încasărilor din contractele încheiate, potrivit aceloraşi documente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor