Lovitură pentru Ponta: Indexarea accizelor contravine normelor UE

Guvernul Ponta a primit o nouă lovitură. Noua modalitate de calcul a accizelor contravine unor Directive ale Uniunii Europene.
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
06.11.2013

Guvernul Ponta a primit o nouă lovitură. Noua modalitate de calcul a accizelor contravine unor Directive ale Uniunii Europene, respectiv Directivei 64/2011 privind structura şi ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat, Directivei 2003/96/EC, privind produsele energetice; 92/84/EEC privind băuturile alcoolice, scrie miercuri Hotnews.ro.

Astfel, nu numai că industriile şi consumatorii vor trebui să plătească pentru ineficienţă în colectarea taxelor, dar ţara noastră riscă acum şi declanşarea procedurii de infringement.

Potrivit Directivei 64/2011, cursul de schimb pentru acciza este cel stabilit de Banca Centrală Europeană pentru 1 octombrie, cu intrare în vigoare la 1 ianuarie. Indexarea accizelor susţinută de Victor Ponta este însă foarte neclară. Nu reiese exact ce se indexează şi cu cât anume se indexează, iar pe lângă acest lucru indexarea cu inflaţia generează inflaţie.

În cazul în care accizele vor fi indexate periodic în funcţie de rata inflaţiei, acest lucru va determina în mod cert preţuri mai mari la alimente şi utilităţi, fapt care se va reflecta în rata inflaţiei. Se remarcă în acest fel generarea unui cerc vicios, tocmai genul interzis de Directivele Europene.

Guvernul Ponta a decis recent să modifice modalitatea de calcul a accizelor care a fost utilizată ani de zile şi utiliza un algoritm simplu - nivelul accizelor de anul viitor depinde de cursul leu-euro anunţat de Banca Centrală Europeană la data de 1 octombrie a fiecărui an.

Ceea ce s-a întâmplat este că în 2013 BCE a stabilit la 1 octombrie un curs de 4,4485 lei pe euro, mai mic cu 1,6% faţă de rata de schimb utilizată în acest an. Dacă Guvernul Ponta nu decidea să modifice legislaţia, accizele ar fi scăzut de anul viitor, la fel şi preţurile plătite din buzunarul românilor, ceea ce înseamnă mai puţini bani la bugetul de stat.

"Dumneavoastră găsiţi o motivaţie logică pentru care avem determinarea la 1 octombrie? A existat o motivaţie câtă vreme era clar că se depreciază permanent cursul de schimb. Şi atunci aveai cumva o certitudine că prin raportarea unui curs mai mare vei avea încasări. Dar cursul e foarte stabil, raportarea la cursul de schimb nu se justifică", a precizat recent ministrul Bugetului, Liviu Voinea.

Purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, a declarat că se va face o actualizare mai frecventă a nivelului accizelor, în funcţie de cursul valutar şi de rata inflaţiei.

"Va fi tot în funcţie de cursul euro/leu, dar nu se va mai luat valoarea cursului de la începutul lunii octombrie, ci asemenea ajustări vor fi făcute mai des. Este doar o schimbare a modalităţii de calcul", a explicat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor