Carburanţii se scumpesc şi Ponta nici nu ştie cu cât

Benzina şi motorina se va scumpi. În urma discuţiilor pe care premierul le-a avut cu FMI, acesta a anunţat, în mod eronat, că acciza la carburanţi va creşte cu 0,7 eurocenţi, când de fapt, la litrul de carburant, românii vor plăti pe viitor, cu 0,07 eurocenţi în plus, conform rectificărilor menţionate de consilierul domnului Ponta.
. (Photos.com)
P. P.
05.11.2013

Benzina şi motorina se vor scumpi. În urma discuţiilor pe care premierul le-a avut cu FMI, acesta a anunţat, în mod eronat, că acciza la carburanţi va creşte cu 0,7 eurocenţi, când de fapt, la litrul de carburant, românii vor plăti pe viitor, cu 7 eurocenţi în plus, conform rectificărilor menţionate de consilierul domnului Ponta.

Taxa adăugată pe care românii o vor plăti pe litrul de benzină va fi vărsată într-un fond special destinat ce va deservi, conform spuselor lui Ponta, ”marile proiecte de infrastructură rutieră”.

Această idee era înaintată de prim ministru încă de săptămâna trecută, atunci când anunţa că Guvernul analizează introducerea unei taxe adăugate la carburanţi pentru suplimentarea fondurilor necesare construcţiei de şosele sau drumuri şi poduri.

"Este o idee mai veche, de când domnul Fenechiu era ministru, de a introduce o anumită taxă pe preţul benzinei, motorinei, care să alimenteze numai şi numai fondurile necesare pentru construcţia de infrastructură rutieră. Deci, nu ca venituri la bugetul general, ci numai şi numai venituri pentru construcţia de infrastructură. Trebuie să o analizăm şi să vedem, nu o resping în niciun caz de la început", a explicat Ponta pentru un post TV.

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, prefaţa recent că a descoperit o modalitate prin care România va avea banii necesari pentru construcţia mai multor kilometri de autostradă, adică, impozite mai mari cu 10 eurocenţi la carburanţi pentru cetăţeni şi taxarea pe distanţă a traficului greu.

Din datele Comisiei Europene, românii plătesc cel mai mult pe carburant din întreaga Europa. Dacă în Belgia, Austria sau în alte state europene, costul carburanţilor se ridică la 3% din salariul mediu, sumă calculată la 130.000 de km parcurşi anual, cu un consum mediu de 10%, în România, suma care trebuie scoasă din buzunar pentru carburanţi se ridică la 13% din salariul mediu, conform calculelor gândul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor