Băsescu: inventarea şi mărirea taxelor nu este soluţia pentru economie

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri, la cea de a XXI-a ediţie a Topului Naţional al Firmelor Private din România, că se trece din nou la inventarea de taxe, de impozite care să aducă bani la bugetul de stat pentru a hrăni aparatul bugetar, ceea ce este greşit.
Traian Băsescu, Preşedintele României (Epoch Times România)
Flori Mladin
06.11.2013

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri, la cea de a XXI-a ediţie a Topului Naţional al Firmelor Private din România, că se trece din nou la inventarea de taxe, de impozite care să aducă bani la bugetul de stat pentru a hrăni aparatul bugetar, ceea ce este greşit.

"Nu putem concepe o Românie care se relansează economic fără IMM-uri. (...) Îmi aduc aminte anul de criza profundă 2010 când au fost luate nişte măsuri extrem de dure. Ele au fost luate în aşa fel încât să nu se pună nimic suplimentar în spatele IMM-urilor. Acum se trece din nou la inventarea de taxe pentru a hrăni aparatul bugetar", a declarat miercuri dimineaţa preşedintele Traian Băsescu, la un eveniment dedicat IMM-urilor, la Ateneul Român. Şeful statului a criticat politica de creştere a taxelor pentru a hrăni "omul gras" - aparatul bugetar, formula folosită şi în trecut de Traian Băsescu. Şeful statului a mai atenţionat că preţul energiei face România necompetitivă, dar şi că "trebuie măsuri de privatizare onestă a companiilor de stat care generează pierderi".

Băsescu a prezentat şi unul dintre instrumentele de creditare a IMM-urilor care va intra în vigoare din 2014 şi a cerut Guvernului să aloce bani din fondurile europene de coeziune pentru acest scop.

El i-a îndemnat pe participanţii la eveniment să se folosească de soluţiile de finanţare a IMM-urilor create la nivel european: "E vorba de sistemul de garantare a IMM-urilor din fondurile de coeziune. (...) Acest instrument mi se pare cel mai consistent."

Şeful statului a spus că nu concepe o Românie care se relansează economic fără IMM-uri, considerând că este greşit faptul că în România ne-am obişnuit să privim către marii investitori, care să relanseze economia.

Preşedintele ţării a subliniat că sursa principală a creşterii economiei ar trebui să fie întreprinzătorul autohton: "Nu ai nevoie de o multinaţională ca să dezvolţi industria alimentară. Nu ai nevoie de o multinaţională să faci o pârtie de schi şi să dezvolţi atâtea alte domenii care se pot face prin IMM-uri."
Traian Băsescu consideră că acţiunea politică trebuie să se orienteze către IMM-uri şi să le creeze mediu favorabil pentru dezvoltare.

Şeful statului a observat o schimbare în politica internă: "Se trece din nou la inventarea de taxe, de impozite care să aducă bani la bugetul de stat pentru a hrăni aparatul bugetar. Afirm fără rezerve că este greşit. Am fost unul dintre artizanii momentului 2005, când s-a introdus cota unică, moment de relansare a economiei româneşti".

Preşedintele menţionează că s-a trecut din nou la situaţia de a lucra în favoarea omului gras, statul, care se aşează în spatele unui om încă mult prea slab, care este economia reală. Nu mărirea taxelor este soluţia pentru momentul de faţă. Este un lucru normal ca statul are nevoie de bani, dar nu trebuie orientaţi spre a alimenta aparatul de stat, iar procesul de reducere a aparatului de stat trebuie să continue pentru a da şansă economiei reale, a precizat Băsescu.

"Eu nu voi fi printre cei care o să tacă vizavi de această abordare care a fost specifică anilor dinainte de 2005. Trebuie să găsim soluţii pentru ca mediul de afaceri să aibă o atmosferă cât mai confortabilă", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a mai insistat asupra unui adevăr pe care nu vrea să-l treacă sub tăcere: România este una dintre ţările cu cea mai redusă fiscalitate din UE, dar problema veniturilor în bugetul de stat nu trebuie rezolvată prin inventarea de noi taxe pentru cei care şi-aşa plăteau până acum.

Preşedintele susţine că România are două mari probleme ale mediului de afaceri. O problemă priveşte finanţarea IMM-urilor, care nu sunt sprijinite deoarece băncile nu au niciun fel de disponibilitate să sprijine acest sector.

A doua problemă se referă la costul ridicat al energiei. În România, costul energiei nu ne face competitivi la nivel european în raport cu SUA, cu China.

Băsescu consideră că acest cost trebuie să urce până la nivelul la care să nu mai fie subvenţionată de la stat. Trebuie o abordare care să se potrivească mediului de afaceri şi gândită în perioada următoare.

Şeful statului arată că cele două probleme vor trebui să-şi găsească soluţii nu numai la nivel european, pentru ca mediul de afaceri românesc nu este izolat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor