Jecmănirea cetăţeanului, programul de guvernare şi lupul rău FMI
alte articole
Deşi impozitarea muncii scade, românii vor subvenţiona statul cu mai mult bani, "graţie" accizărilor, scumpirilor, impozitărilor, taxărilor etc ce vor urma. Ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a declarat, marţi seară, la finalul şedinţei BPN al PNL, că românul cu un salariu mediu va plăti anul viitor mai mult "pentru funcţionarea statului", în mod indirect, şi că acest lucru ar fi compatibil cu programul de guvernare.
Informaţiile vin să curme "exploziile de entuziasm" stârnite de recentul anunţuri făcute de V. Ponta care a comunicat naţiunii, luni, că în urma negocierilor cu FMI pensiile cresc cu 3,75% şi creşte şi salariului minim pe economie cu 100 de Ron, în două etape, 50 de ron în iarna lui 2014 şi alţi 50 din vara anului viitor.
În paralel cu aceste creşteri, Ponta a mai anunţat, aşa, ca notă de subsol, şi creşterea preţului la carburanţi cu 7 eurocenţi, indexări ale accizelor, taxe "pe stâlp" care probabil că vor arunca în aer facturile la electricitate, cu tot ce decurge din aceste majorări.
Dar acestea au fost înfăţişate nu ca o dorinţă a guvernului în sine ci, o nevoie de "mulţumi" FMI.
Pe fondul acestui amestec bulversant de veşti despre noi impozitări şi scumpiri, Chiţoiu a fost întrebat ieri, după şedinţa PNL, dacă românul cu un salariu mediu va plăti anul viitor mai mult pentru funcţionarea statului sau mai puţin. "Impozitarea muncii, din contră, scade. Nu ştiu dacă plăteşte mai mult pentru funcţionarea statului, poate indirect, prin cumpărarea de produse, de servicii care au impozite mai mari în ele ... dar, din contră, invers, i se vor reduce cotele de contribuţii sociale", a replicat Chiţoiu.
Ulterior, Chiţoiu, a revenit asupra declaraţiilor făcute. Da, a confirmat ministrul, în urma măsurilor fiscale anunţate după negocierile cu FMI, "normal" că cetăţenii vor subvenţiona, în mod indirect statul, cu mai mulţi bani:
"Normal că va plăti mai mult indirect, am spus, pentru ca aceste impozite şi taxe se regăsesc parte din ele în costuri, în preţuri. Dar acum, ca să facem o evaluare cât plăteşte din salariu în plus, nu se poate face o evaluare. Asta este o întrebare ipotetică", a continuat Chiţoiu.
Întrebat dacă acest lucru este compatibil cu programul de guvernare, ministrul Chiţoiu a confirmat: "Este compatibil cu programul de guvernare."
De asemenea, la sfârşitul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PNL, Crin Antonescu, a anunţat că este mulţumit de modul în care a negociat ministrul Finanţelor cu FMI. "Eu nu sunt mulţumit, foarte mulţumit, doar de domnul Chiţoiu, ci sunt foarte mulţumit şi de premier", a susţinut Antonescu, reafimându-şi susţinerea faţă de premier.
Chiţoiu, "nebunul" sacrificat în jocul de-a atacurile pentru capital electoral
Noi tensiuni au izbucnit în USL pe fundalul campaniei electorale a lui Crin pentru prezidenţialele de anul viitor. Voind să îşi atragă simpatia populară şi totodată să nu îl supere prea rău pe Ponta, care-i este încă aliat, Crin Antonescu şi-a exprimat duminica trecută, într-un interviu televizat, susţinerea totală pentru "cauza acestui guvern, pentru cauza acestui premier, înţelegând toate dificultăţile prin care trece" [Ponta şi guvernul în negocierile cu FMI n.r.]
Antonescu l-a lăudat pe Ponta pentru că se luptă pentru interesele ţării, pentru ca (împreună cu Chiţoiu) a reuşit să obţină menţinerea cotei unice de impozitare la 16%, ţinând partea ţării în discuţiile cu FMI (nu de alta, dar se stârnea un scandal îngrozitor dacă cota creştea, a ţinut să explice Crin), după care a început să dea, "indirect", ca şi contribuţiile românului la buget, în premier şi politica guvernului său:
"Nicio ţară cât de cât sănătoasă economic şi în bună condiţie nu se află în acord cu FMI. Asta înseamnă că eu atac FMI-ul? Păi FMI de-asta există, ca să-i ajute, ca să-i protejeze pe cei slabi", a mai spus liderul liberal, "ajutându-i pe români să tragă şi concluziile care se impun:
"Câtă vreme eşti sub acord cu FMI-ul de felul acesta în care am fost noi şi încă mai suntem nu poţi avea propria ta politică economică şi bugetară. Şi atunci, oamenii din ţara asta vor fi nemulţumiţi şi vor spune: domn'e, nu face guvernul nimic ca să se mişte economia", a declarat Antonescu.
Şi dacă tot a acuzat Antonescu că guvenrul nu face nimic, fiindca aşa-i în jocurile electorale, Ponta "a răspuns la provocari". Recâştigându-şi "autoritatea" şi electoratul a pasat public toată răspunderea negocierilor cu FMI, a bugetului şi a acordări de măriri salariale, spre PNL. Nu direct spre Antonescu, nu avea legal cum, ci spre Chiţoiu, ministrul liberal cu a cărui politică şi negocieri, Antonescu volens nolens va trebui să fie solidar.
"Am considerat că e normal ca ministrul de Finanţe, vicepremier, să conducă aceste discuţii [cu FMI - n.r.] pentru că nu mai vreau să împărţim Guvernul între cei buni, care nu vor cu FMI, şi vor să se dea bani la toată lumea, şi cei răi, care nu vor să dea bani., a declarat Ponta, în debutul şedinţei BPN al PSD, afirmându-şi "convingerea sinceră" că ministrul Chiţoiu va veni cu cea mai bună propunere de buget.