Lovitură pentru deţinuţii scriitori. Guvernul propune reduceri de pedeapsă de doar 20 de zile

Dacă pe vremuri primeau 30 de zile reducere de pedeapsă pentru fiecare lucrare ştiinţifică (?!) scrisă, în viitor deţinuţii vor scăpa de doar 20 de zile de închisoare, indiferent câte lucrări scriu, propune Guvernul.
Raluca Prună
Raluca Prună (Epoch Times România)

Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de OUG care prevede că un deţinut va beneficia de 20 de zile reduse din pedeapsă indiferent de numărul de lucrări ştiinţifice elaborate, relatează Agerpres. Proiectul de OUG urmează să fie dezbătut în următoarea şedinţă de Guvern.

Prima modificare din proiect se referă la articolul 96 alineatul (1), litera f) care se modifică şi va avea următorul cuprins: ''f) în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii brevetate, se consideră 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice sau a invenţiilor realizate''.

De asemenea, se prevede introducerea unui nou articol care prevede ca lucrările persoanelor private de libertate, elaborate exclusiv în domeniile pentru care sunt organizate studii universitare în România, să fie evaluate din perspectiva caracterului ştiinţific de către 3 evaluatori independenţi, potrivit dreptului comun în materie. Cu alte cuvinte, lucrările vor trebui să aibă girul unei comisii de specialişti.

Nu în ultimul rând, proiectul de ordonanţă exclude posibilitatea ca un deţinut să desfăşoare în paralel, în cuprinsul aceluiaşi interval orar, activităţi cuantificate ca fiind dedicate elaborării unei lucrări ştiinţifice sau a unei invenţii şi activităţi lucrative, iar pe de altă parte este impusă limita prevăzută de legislaţia muncii în prestarea de activităţi lucrative.

Reamintim că în ianuarie 2016, constatând că fenomenul deţinuţilor a scăpat de sub control, ministrul Justiţiei Raluca Prună a solicitat Guvernului Cioloş să abroge, prin ordonanţă de urgenţă, dispoziţia legislativă care permite reduceri de pedeapsă pentru lucrările aşa-zis ştiinţifice produse în puşcării.

Ulterior, ministrul Justiţiei a constituit un grup de lucru cu reprezentanţi ai sistemului judiciar, ai CSM, care s-au opus abrogării, DNA, şi ai Ministerul Educaţiei, discuţii în urma cărora s-a stabilit un procedeu mai riguros pentru controlul caracterului ştiinţific.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne