"Instituţionalizarea" Casei Regale intră în linie dreaptă. Cum arată proiectul de lege iniţiat de Guvern
Casa Regală a României ar putea avea personalitate juridică şi un serviciu administrativ finanţat de la bugetul de stat, cu cel mult 20 de posturi, care va avea scopul să ajute la îndeplinirea atribuţiilor sale publice, reiese dintr-un proiect de lege iniţiat de Secretariatul General al Guvernului Cioloş şi publicat joi pe site-ul instituţiei.
Potrivit actului normativ, va fi recunoscută poziţia de Şef al Casei Regale a României ca poziţie de demnitate publică care va repreznta Casa Regală în faţa oricărei entităţi publice sau private, române sau străine.
Între atribuţiile Şefului Casei Regale - care va primi o indemnizaţie lunară la nivelul unui fost preşedinte - intră, de asemenea, şi adoptarea Statutului Casei Regale a României.
Sediul Casei Regale va fi Palatul Elisabeta, pe care îl va primi în folosinţă gratuită pe o perioadă de 99 de ani, cu păstrarea dreptului de proprietate publică a statului, şi va stabili relaţii de colaborare cu autorităţile publice, centrale şi locale, precum şi cu instituţiile publice autonome, pe bază de protocol.
Finanţarea cheltuielilor de funcţionare curentă ale Casei Regale ar urma să fie asigurată de stat. În ceea ce priveşte activităţile publice, proiectele şi programele Casei Regale, acestea vor fi finanţate atât din venituri proprii, cât şi de la bugetul de stat.
Cu ce se va ocupa Casa Regală? Recunoaştrea şi promovarea tradiţiilor şi simbolurilor suveranităţii şi identităţii naţionale, reunirea comunităţilor regionale, urbane şi rurale în jurul unor proiecte, momente cu semnificaţie istorică şi programe de dezvoltare pe termen mediu şi lung, implicând insituţiile publice şi societatea civilă, acordarea de numiri cu semnificaţie istorică regală, diplome şi alte forme de recunoaştere către entitati publice şi private non-profit, recunoaşterea calităţii produselor şi serviciilor companiilor care activează pe piaţa românească, pentru a recunoaşte calitatea produselor şi serviciilor lor, actţuni caritabile, acţiuni educaţionale, în scopul recunoaşterii meritelor şi promovării elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice, acţiuni de promovare a valorilor, monumentelor istorice, potenţialului turistic şi investiţional al României faţă de personalităţi, investitori şi instituţii similare din străinătate.
"Proiectul de lege încadrează predictibil activitatea publică a Casei Regale şi stabileşte o metodă constituţional validă de recunoaştere a Şefului acesteia la momentul intrării în vigoare a legii. Toate aceste activităţi vor fi sub controlul Parlamentului, Şeful Casei Regale depunând anual un raport în acest sens.
Aceste măsuri sunt necesare pentru continuarea activităţii unei instituţii simbol al cărei conducător a fost şef al statului timp de 81 de ani din istoria constituţională a României iar din 1947 până astăzi reprezintă un reper de moralitate, continuitate şi reprezentativitate a naţiunii şi a valorilor sale", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
În opinia Guvernului, impactul social şi economic al promovării unui astfel de proiect de lege va fi unul pozitiv, proiectul de lege fiind conform cu Constituţia "deoarece în conţinutul său normativ nu se instituie privilegii şi nu tinde la revizuirea Constituţiei sub aspectul formei de guvernământ".
Proiectul de lege este semnat de vicepremierul Vasile Dîncu şi de Sorin Chelmu, Secretarul General al Guvernului şi a fost avizat pozitiv de ministrul Finanţelor, Anca Dragu, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Justiţiei Raluca Prună şi ministrul pentru Consultare Publică, Victoria Alexandru.
Pentru a afla mai multe detalii despre acest proiect de lege intraţi aici.