Lovitură pentru aleşii locali. Un proiect legislativ i-ar putea limita la două mandate
alte articole
Camera Deputaţilor a adoptat tacit o iniţiativă legislativă care prevede că primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali sau judeţeni vor putea ocupa aceste funcţii doar două mandate succesive.
Perfect previzibil, vestea nu a fost primită prea bine de o parte din primarii aflaţi în funcţie, relatează Realitatea. Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, de exemplu, consideră că o astfel de lege este a o îngrădire a dreptului electoral: "Dreptul de a alege şi de a fi ales nu poate fi negociat.", a declarat Nicolae Bacalbaşa, preşedinte CJ Galaţi.
Un alt ales local, Dan Săraru, primar de Şirineasa a mers chiar mai departe, acuzând că proiectul legislativ este anti-constituţional şi probabil nu va primi aviz constituţional.
"În Constituţie se specifică că un preşedinte poate să fie doar două mandate. În rest, este stipulat dreptul de a alege şi de a fi ales. Deci este împotriva Constituţiei şi probabil nu va primi aviz constituţional."a afirmat Sararu.
Reamintim că în România există aleşi locali care par să se fi permanentizat în funcţie. Printre cei care şi-au câştigat o reputaţie specială, atât pentru longevitatea lor în funcţie, dar în special pentru dosarele de corupţie, se numără Mircea Cosma, preşedinte CJ Prahova, Artistotel Căncescu, preşedintele CJ Braşov, aflat la cel de al patrulea mandat, Nicuşor Constantinescu, preşedinte al CJ Constanţa din 2004, Bunea Stancu, preşedinte al CJ Buzău din 2004.
Forul decident pe proiectul legislativ privind limitarea aleşilor locali la două mandate este Senatul şi mulţi aleşi locali îşi pun speranţa în el.
"Este o tâmpenie această lege, cu scopuri murdare, dorindu-se astfel să lovească în aleşii PSD. (...) Sunt mâhnit când văd atâta prostie. Sper, însă, în luciditate Senatului”, a declarat, joi, pentru Mediafax, Temistocle Diaconu, primarul comunei vasluiene Pădureni, cel mai longeviv edil din judeţ, cu şapte mandate consecutive.