Firma secretă a Dacianei Sârbu, TVA-ul la pâine şi o adresa cu bucluc

Pe 22 mai, în timp ce premierul Victor Ponta participă la un fastuos miting electoral la Arad soţia sa, Daciana, de regulă alături de lângă soţul ei în timpul campaniei electorale, era în Bucureşti unde depunea o cerere la Registrul Comerţului din Bucureşti prin care solicita înfiinţarea unei firme, scrie pe blogul personal jurnalistul Cătălin Prisăcariu.
Daciana Sârbu. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
15.11.2014

Pe 22 mai, în timp ce premierul Victor Ponta participa la un fastuos miting electoral la Arad, soţia sa, Daciana, de regulă alături de soţul ei în timpul campaniei electorale, era în Bucureşti unde depunea o cerere la Registrul Comerţului din Bucureşti, prin care solicita înfiinţarea unei firme, scrie pe blogul personal jurnalistul Cătălin Prisăcariu.

Firma se numeşte D & C Sweets SRL iar obiectul de activitate este “Comerţ cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie şi produselor zaharoase, în magazine specializate”, cu alte cuvinte, o combinaţie între magazin de pâine, patiserie şi cofetărie.

"O combinaţie suficient de interesantă pentru soţia premierului încât să lipsească o zi din campania electorală pentru europarlamentare, alegeri în care era implicată direct: era candidată", scrie Prisăcariu, care precizează că nu a reuşit să obţină nici de la Daciana Sârbu, europarlamentar PSD, nici de la asociata acesteia, Alexandra-Cristina Voicu, detalii despre afacerea D & C Sweets SRL.

Combinaţia D & C Sweets SRL

Pe lângă faptul că se poate suspecta că pasiunea pentru afaceri cu produse de panficaţie a Dacianei Sârbu ar avea legătură cu măsura guvernamentală de reducere a TVA-ului la pâine la 9% luată în septembrie 2013, presa mai ridică o serie de semne de întrebare pe acest subiect.

Intrigat de faptul că Daciana Sârbu nu a trecut în declaraţia de interese pe care a completat-o ca europaramentar (ales pe listele PSD-ului condus de soţul său care a redus TVA-ul la pâine) faptul că e asociat în D & C Sweets SRL, jurnalistul Doru Cobuz a încercat să afle mai multe despre business-ul Dacianei Sârbu.

Din investigaţia pe această temă publicată pe stiriflux.ro, reiese că închirierea sediului social al firmei s-a făcut pe baza unui contract semnat cu mai bine de trei luni de zile înainte de înfiinţarea societăţii. Contractul a fost semnat pe 3 februarie 2014, dar firma a fost înregistrată abia la sfârşitul lunii mai.

"Informaţia care lămureşte însă apele cu privire la intenţia necinstită a Dacianei Sârbu de a-şi ascunde interesele de afaceri este aceea că firma a fost înregistrată cu 2 săptămâni înainte ca aceasta să îşi completeze declaraţia de interese financiare în calitate de europarlamentar, la 11 iunie 2014", scrie sursa citată.

Încrengătura de interese din Vladislav Voievod 20-22

Ştiriflux.ro mai atrage atenţia asupra faptului că proprietatea de la adresa unde a fost înregistrată firma Dacianei, respectiv str. Vladislav Voievod 20-22, a aparţinut Întreprinderii de Săpun Stela iar de-a lungul timpului la această adresă au fost înregistrate nu mai puţin de 20 de firme.

Un nume din istoria Stela SA face însă o legătură cu lumea politică: Constantin Mareş. Acesta este partenerul de afaceri al lui Constantin Ghiveci, unul din regii lucrărilor pe bani publici din „voievodatul” PSD de Buzău, prin firma sa Conprif SA. Respectivul afacerist mai este acţionar minoritar şi al GRIRO SA, parte a holdingului Taher Invest creat de Fathi Taher, un iordanian de origine palestiniană, care a venit în România în anii ’70 şi despre care presa a relatat ca şi-a construit imperiul de afaceri dintr-o strânsă colaborare cu Securitatea lui Ceauşescu, iar apoi pe mâna politicienilor, nu de puţine ori de culoare social-democrată.

Totodată, în anul 2014, la adresa din Vladislav Voievod 20-22 a mai fost înregistrată o firmă ce avea ca unic asociat, potrivit stiriflux.ro, un cetăţean al cărui rol în business a fost de multe ori de a ascunde interesele de afaceri ale lui Răzvan Petrovici, un controversat om de afaceri. Acesta, după ce jurnalistul Dan Badea a scris că îi mor cam suspect administratorii din firme, a încercat să producă prima probă de cenzură a democraţiei originale din România, cerând închiderea site-ului jurnalistului.

Răzvan Petrovici este fin al fostului şef al Serviciului Român de Informaţii, Virgil Măgureanu şi are o istorie lungă de interese reprezentate de alţii. De-a lungul timpului presa a vehiculat zvonul că Dragoş Constantinescu, fiul fostului preşedinte Emil Constantinescu, ar fi unul din beneficiarii reali ai paravanelor ridicate de Răzvan Petrovici. Emil Constantinescu este astăzi un susţinător al premierului Victor Ponta în cursa electorală, mai scrie stiriflux.ro.

Articolul integral despre firma secretă a Dacianei Sârbu şi încrengătura de firme şi interese din Vladislav Voievod poate fi citit la http://www.stiriflux.ro/special/special-totul-despre-firma-secreta-dacianei-sârbu/

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor