Lovitură grea pentru coaliţie în plină campanie: Moţiunea împotriva ministrei Muncii a trecut în Senat

Coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR a suferit o înfrângere semnificativă în Senat într-un moment important din campania electorală pentru prezidenţiale: Moţiunea simplă împotriva ministrului PSD al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a trecut la vot.
S-au înregistrat 61 de voturi "pentru" şi 59 "împotrivă".
Moţiunea iniţiată de AUR, cu sprijinul POT şi SOS, a fost votată şi de cei din USR.
"Prin adoptarea moţiunii de cenzură împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, românii au primit un semnal clar: castelul lui Ciolacu se prăbuşeşte! Îi solicităm premierului Marcel Ciolacu să ia act de votul din Senat şi să o demită pe doamna ministru. Ministerul Muncii a fost transformat într-un birou de bătaie de joc la adresa celor care muncesc cinstit", a transmis AUR.
Reamintim că moţiunea simplă intitulată "Sistemul de pensii – un joc de-a alba-neagra cu vieţile părinţilor şi bunicilor noştri" a fost semnată de 45 de parlamentari. Mai exact, 28 de la AUR, 10 din partidul Dianei Şoşoacă (SOS) şi 7 de la POT-ul condus de Anamaria Gavrilă.
Reacţia USR, partid care a înclinat balanţa votului
USR a transmis că, astăzi, românii au văzut cât de slăbită e coaliţia de guvernare şi pentru ce trebuie trasă la răspundere Bucura-Oprescu.
USR susţine că votul de astăzi din Senat, adoptarea moţiunii simple la adresa ministrei Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a arătat două lucruri clare:
• un semnal pentru Guvern privind necesitatea corectării inechităţilor ce persistă în sistem şi aşezarea acestuia pe principiul contributivităţii;
• actuala majoritate parlamentară este una fragilă.
"Astăzi, mirajul marii stabilităţi a coaliţiei de guvernare s-a prăbuşit. Ministra Muncii a fost trasă la răspundere pentru toate restanţele colosale din domeniul muncii. Toţi senatorii USR au votat pentru moţiunea simplă pentru a taxa ministrul pentru toate gafele, restanţele, erorile pe care le-a girat în domeniul pe care-l coordonează", a afirmat liderul senatorilor USR, Ştefan Pălărie.
Cum justifică USR votul
"Moţiunea, trecută cu voturile USR, partid care a avut toţi parlamentarii prezenţi la vot, este un semnal care arată care sunt problemele reale ale pensionarilor din România, că este nevoie de reforme curajoase, transparente şi echitabile. Prin susţinerea acestei moţiuni, USR a reconfirmat faptul că principiile contributivităţii, solidarităţii sociale şi ale respectului faţă de munca a milioane de români sunt pilonii pe care trebuie construit un sistem de pensii echitabil şi sustenabil.
USR a atras constant atenţia asupra problemelor grave care afectează milioane de pensionari corecţi din România, dând un semnal clar că actualul sistem are nevoie de reforme serioase şi de măsuri concrete, nu doar de promisiuni", a transmis partidul.
Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor, senatoarea USR Cynthia Păun, vicepreşedinta Comisiei pentru muncă, familie şi solidaritate socială, a atras atenţia că sistemul de pensii încă mai are o problemă majoră: sistemul pensiilor speciale, în special cele pentru magistraţi.
"Ani la rând, pensiile speciale au fost întărite, consolidate. Instituţii precum CCR au construit un adevărat fort în jurul acestor pensii, asigurându-se că privilegiaţii vor rămâne cu privilegiile. Toţi ceilalţi, românii care muncesc o viaţă, plătesc taxe şi impozite să se descurce, să aştepte jumătate de an după decizia de pensionare, să aştepte la coadă la casa de pensii dacă au întrebări, să se descurce, nene! Pentru unii lucrează tot sistemul, pentru restul românilor mesajul este: mergi la ghişeul următor!", a declarat Cynthia Păun.
De asemenea, senatorul USR Irineu Darău a spus că Guvernul trebuie să renunţe la tonul triumfalist, căci realitatea vieţii pensionarilor români nu este una foarte bună.
"Oamenii o duc rău. Nu sunt mulţumiţi cu direcţia în care merge România şi ştiu că Guvernul este responsabil de asta. De patru ani, PSD şi PNL au în mână puterea să rezolve problemele legate de salarii şi de pensii. Nu le rezolvaţi şi România pierde fonduri europene din această cauză", a precizat Irineu Darău, în cadrul dezbaterilor la moţiune.
USR cere Guvernului să acţioneze rapid şi transparent pentru eliminarea inechităţilor şi să prezinte un plan clar de reformare a pensiilor speciale, în acord cu principiile constituţionale şi cu cerinţele de echitate socială.