România continuă lucrările de extindere a bazei militare de la Mihail Kogălniceanu

Exercitii militare pe aeroportul Kogalniceanu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Redacţia
28.04.2025

România continuă lucrările de extindere a bazei militare de la Mihail Kogălniceanu, un proiect impresionant în valoare de 2,5 miliarde de euro, care urmează să fie finalizat până în anul 2040, potrivit unui răspuns oferit de Ministerul Apărării Naţionale pentru Ştirile PROtv.

Potrivit MApN, dezvoltarea oraşului militar din Constanţa nu depinde de prezenţa trupelor americane sau NATO. Mega-baza de pe litoralul Mării Negre, concepută să găzduiască aproximativ 10.000 de soldaţi şi dotată cu toate facilităţile unui oraş modern, aparţine în totalitate României şi este finanţată exclusiv din bugetul naţional.

România rămâne însă un membru activ al Alianţei Nord-Atlantice, iar baza militară de la Mihail Kogălniceanu va găzdui mii de soldaţi aliaţi, fie ei americani sau din alte state membre NATO, transformându-se astfel într-un veritabil "oraş NATO".

Ştirile PROtv au adresat MApN mai multe întrebări legate de acest proiect, în contextul actual marcat de schimbări geopolitice majore. În aceste condiţii, oraşul NATO devine un obiectiv de importanţă strategică pentru România. Având în vedere că, cel mai probabil, războiul din Ucraina se va încheia cu o Rusie agresivă vecină directă, iar Peninsula Crimeea va rămâne sub control rus, poziţia bazei de la Constanţa, la doar câţiva paşi de Rusia, capătă o relevanţă vitală.

MApN a precizat că nu a primit nicio informare oficială de la Washington privind retragerea trupelor americane din România. Astfel, nu există temei pentru o reacţie oficială la zvonurile apărute în presă.

În prezent, pe teritoriul României sunt dislocaţi peste 1.700 de militari americani, cei mai mulţi la Mihail Kogălniceanu, dar şi la Deveselu şi Câmpia Turzii. Pe 26 martie 2025, în Baza 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” a avut loc ceremonia de predare-primire între Brigada 3 „Task Force Patriot” din Divizia 10 Munte şi Brigada 2 „Task Force Strike” din Divizia 101 Aeropurtată. Aceasta din urmă operează sub comanda Diviziei 1 Blindată a SUA, dislocată de asemenea la Kogălniceanu, în cadrul misiunii Atlantic Resolve, menită să întărească Flancul Estic al NATO.

La acest moment, în Baza 57 Aeriană sunt staţionaţi peste 1.400 de militari americani.

În paralel, România continuă implementarea obligaţiilor asumate ca naţiune-gazdă în cadrul planurilor regionale NATO de apărare.

Proiectul oraşului NATO este în plină desfăşurare, fiind finalizat în proporţie de 31%. România construieşte din resurse proprii cea mai mare bază militară NATO din Europa, fără vreo implicare financiară sau organizatorică din partea partenerilor americani sau a Alianţei.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor