Papahagi, reacţie după ce Funeriu i-a criticat pe intelectualii care-l susţin pe Nicuşor Dan: "Va avea exact atenţia pe care o merită - un scor în marja de eroare"

Adrian Papahagi (Epoch Times România)
Loredana Diacu
28.04.2025

Adrian Papahagi a reacţionat tăios după ce candidatul independent la preşedinţie Daniel Funeriu l-a atacat pe el şi pe ceilalţi intelectuali care au iniţiat un apel public pentru susţinerea lui Nicuşor Dan.

Mai exact, Funeriu i-a acuzat pe intelectualii care au lansat apelul pentru Nicuşor Dan că au abandonat "Piaţa Universităţii" (cu alte cuvinte idealurile celor care au luptat pentru ca Revoluţia să nu fie deturnată de foştii comunişti), doar pentru că Nicuşor Dan e mai bine plasat în sondaje.

"Semnatarii scrisorii de susţinere pentru Nicuşor Dan au ratat o şansă istorică: să devină, din observatori, actori ai unei reconstrucţii morale a României. Au ales, în schimb, o poziţie de confort. Dacă ar fi avut curaj şi onoare, ar fi făcut ce au făcut Coposu, Raţiu, Manolescu şi Constantinescu în 1992 graţie cărora acul busolei României s-a orientat înspre Vest: o competiţie prealabilă reală, deschisă, între toţi cei care doreau să candideze. Aş fi acceptat imediat o asemenea competiţie. Dar ei nu au făcut-o. Pentru că nu au curajul să gândească cu mintea lor, ci cu sondajul. Sondajul e noua lor Biblie, 'combinagiala' e noua lor religie", a susţinut Funeriu. Mai multe informaţii, aici.

Indignat, Papahagi - unul dintre iniţiatorii apelului pentru Nicuşor Dan - punctează în reacţia sa că nimeni nu are datoria să susţină "aventura personală" a lui Funeriu şi că acesta s-a descalificat prin textul său.

Redăm postarea lui Adrian Papahagi:

Daniel Funeriu crede că reprezintă mai mult decât Nicuşor Dan. Nu ştiu, zău: la studii şi la inteligenţă sunt egali. La inteligenţă politică, judecând strict după rezultate, Nicuşor stă mai bine până acum.

Politic, Nicuşor Dan luptă de cel puţin 10 ani şi a câştigat alegeri grele, devenind, ca primar al capitalei, unul dintre cei mai votaţi români. Funeriu a lipsit din politică în ultimii 10 ani şi nu a câştigat nicio alegere (a fost însă numit în funcţii de Stolojan şi Băsescu şi Maia Sandu).

Pentru Nicuşor Dan această candidatură e un pas logic şi previzibil; pentru Funeriu e un salt prea mare, un capriciu.

În ce priveşte caracterul, Funeriu s-a descalificat ieri printr-un text mustind de frustrare, mesianism delirant, aroganţă şi calomnii. Nu le-am găsit la Nicuşor Dan, care e smerit şi decent.

Sunt un om liber şi susţin pe cine vreau. Nu am contracte cu nimeni. Nu-l susţin pe Daniel Funeriu, deşi până ieri eram prieteni, fiindcă nu cred în candidatura lui pripită. Nu era vorba dacă ies la o bere cu el sau cu Nicuşor, ca să se supere că l-am preferat pe Nicuşor: e vorba de soarta ţării, care e mai importantă pentru mine decât încercarea de reinventare politică a lui Funeriu.

Nimeni nu are datoria să susţină aventura personală a lui Funeriu. Nu era nevoie de candidatura lui, care nu aduce nimic în ecuaţia existentă. E zgomot de fond şi atât. Va avea exact atenţia pe care o merită - un scor în marja de eroare.

Votul util al celor care nu vor nici Simion, nici Antonescu, e Nicuşor Dan. Asta e realitatea, oricât s-ar supăra Funeriu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor