Fenomenul misterios al stâlpilor de lumină

Luminile stranii din Ohio, SUA
Luminile stranii din Ohio, SUA (youtube.com)

Misterul luminilor enigmatice care apar înainte sau în timpul unor activităţi seismice a fost, în final, explicat de cercetători. Dacă explicaţiile vă satisfac sau nu discernământul, dvs decideţi.

Aceste lumini au fost raportate de către martorii oculari şi, de multe ori, au fost asociate cu OZN-urile sau diverse alte fenomene paranormale.

Autorii unui nou studiu publicat în ediţia lunilor ianuarie/februarie a jurnalului Seismological Research Letters sugerează că, în timpul unei activităţi seismice, rocile care se freacă una de cealaltă generează sarcini electrice ce se deplasează în sus de-a lungul faliilor geologice, comune în zonele de rift. Atunci când sarcinile electrice ajung la suprafaţa pământului şi interacţionează cu atmosfera, ar apare acea strălucire misterioasă.

Cercetătorii au studiat raportările istorice despre fenomenul misterios, care ajung până în anul 1600. Aceştia au reuşit să documenteze 65 de exemple de ceea ce au numit „luminile cutremurelor”.

"Luminile cutremurelor sunt un fenomen real - nu sunt OZN-uri ", a declarat autorul principal al studiului, Robert Thériault, un geolog de ​​la Ministerul Resurselor Naturale din Quebec, Canada. "Ele pot fi explicate ştiinţific".

Luminile pot avea "multe forme, modele şi culori diferite", potrivit coautorului studiului, Friedemann Freund, profesor adjunct de fizică la Universitatea San José şi cercetător senior la Centrul de Cercetare Ames din cadrul NASA.

Freund susţine că unele din formele comune ale luminilor cutremurelor includ flăcări albăstrui care par să iasă din pământ de la înălţimea gleznei; sfere de lumină care plutesc în aer pentru zeci de secunde sau chiar minute şi flash-uri rapide de lumina strălucitoare care se aseamănă cu un fulger normal, cu excepţia faptului că ies din pământ, şi se pot întinde până la 200 de metri.

Cercetătorii susţin că totul începe cu defectele dintr-o rocă, în care atomilor de oxigen din interiorul structurii chimice a mineralului le lipseşte un electron. Când stresul de la un cutremur loveşte roca, legăturile chimice implicate în aceste defecte se rup şi se crează „găuri” de sarcină electrică pozitivă. Fluxul acestor „găuri pozitive” care circulă vertical spre suprafaţă declanşează câmpuri electrice puternice, care pot genera lumină.

Dar ideea cercetătorilor este doar unul din multele mecanisme posibile care ar putea explica luminile cutremurelor.

Unde au mai fost văzute?

De-a lungul secolelor au existat multe rapoarte despre luminile cutremurelor, atât înainte, cât şi în timp ce pământul se clatină. Cercetătorii s-au concentrat pe 27 de cutremure din America şi 38 din Europa.

Într-un caz de la începutul anilor '70, au apărut mai multe globuri luminoase în Yukon, Canada, considerate a fi posibile OZN-uri, însă mai târziu au fost legate de luminile cutremurilor.

Oamenii au raportat de asemenea că au văzut un curcubeu din lumină slabă înainte de marele cutremur din San Francisco, din 1906.

Diverse rapoarte au vorbit despre lumini care au apărut înainte de cutremurele devastatoare din 1811-1812 din New Madrid, Missouri.

Aproape de Ebingen, Germania, în noiembrie 1911, o femeie a raportat că văzut lumini strălucitoare care se mişcau pe pământ "ca şerpii", înainte ca un cutremur să aibe loc.

La 12 noiembrie 1988, oamenii au raportat un glob de lumină strălucitoare violet-roz de-a lungul râului St Lawrence din Quebec, cu 11 zile înainte de un cutremur puternic.

Doar câteva secunde înainte de cutremurul din 2009 din L' Aquila, Italia, oamenii au văzut flăcări pâlpâitoare de lumină de zece centimetri deasupra unei străzi din piatră.

Rapoarte video şi martorii oculari au descris, de asemenea, mai multe apariţii ale unei lumini ciudate în timpul cutremurului de magnitudinea 8 grade din Pisco, Peru, în 2007. Într-unul din rapoarte, un pescar a raportat atunci că cerul s-a făcut violet cu câteva minute înainte ca marea să devină agitată.

Răspândirea informaţiilor despre luminile cutremurelor ar putea creşte gradul de conştientizare cu privire la ele. Acestea ar putea fi văzut ca fiind un posibil avertisment înainte de un cutremur, susţine Thériault.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură