Incidentul Dyatlov: morţi bizare din istoria sovietică

Incidentul din trecătoarea Dyatlov rămâne până în zilele noastre unul dintre cele mai mari mistere ale secolului 20. În iarna lui 1959, nouă alpinişti au murit în mod misterios în timp ce străbăteau munţii Urali, din fosta Uniune Sovietică. Din cauza circumstanţelor complet bizare ale incidentului, detaliile nu au fost dezvăluite decât după căderea cortinei de fier.
Incidentul de la Dyaltov (youtube.com)
Epoch Times România
27.01.2014

Incidentul din trecătoarea Dyatlov rămâne până în zilele noastre unul dintre cele mai mari mistere ale secolului 20. În iarna lui 1959, nouă alpinişti au murit în mod misterios în timp ce străbăteau munţii Urali, din fosta Uniune Sovietică. Din cauza circumstanţelor complet bizare ale incidentului, detaliile nu au fost dezvăluite decât după căderea cortinei de fier.

În luna februarie nouă tineri alpinişti şi-au început drumeţia pe un traseu din munţii Urali. Destinaţia lor finală erau Munţii Otorten, denumire care în limba locală înseamnă "Nu te duce acolo".

Din grupul celor nouă, trei erau ingineri, iar restul studenţi. Erau toţi tineri, cel mai în vârstă având 37 de ani. Tinerii nu erau la primul traseu de acest gen, toţi fiind alpinişti experimentaţi. În a patra noapte de mers pe traseu vremea rea i-a forţat pe alpinişti să campeze într-o zonă numită în limba locală Muntele Morţilor.

Tinerii au decis să petreacă noaptea acolo într-o zonă deschisă, nu departe de vârful muntelui. Probabil că nu au vrut să se întoarcă la pădurea pe tocmai o depăşiseră, pentru că se afla la 1,5 km depărtare şi o întoarcere din traseu ar fi dus la o pierdere prea mare de timp.

Zece zile mai târziu când cei nouă alpinişti nu au mai apărut la destinaţie, echipe militare de salvare au fost trimise în zonă să-i caute. Au găsit corturile alpiniştilor abandonate, iar unul dintre ele era grav avariat. În urma investigaţiilor s-a constatat că acesta fusese tăiat şi rupt din interior, iar alpiniştii se pare că au fugit din zonă fie în şosete, fie în picioarele goale. Anchetatorii au observat că nimic din exterior nu se apropiase de ei.

Ceva i-a făcut să fugă de acolo fără să-şi mai ia haine sau provizii după ei. După ce au continuat cercetările, investigatorii au descoperit că urmele duceau până la marginea pădurii, însă ce au găsit acolo era pur şi simplu de neimaginat.

Toţi cei nouă alpinişti au murit într-o scenă care depăşea cel mai sumbru scenariu horror. Tinerii fuseseră pur şi simplu mutilaţi. Corpurile le erau arse, unii fuseseră iradiaţi, otrăviţi, unuia îi lipsea limba, erau îmbătrâniţi prematur, aveau pielea portocalie şi părul devenise alb.

Traumatismele a trei dintre tineri erau similare cu cele provocate de impactul cu o maşină care circulă cu viteză mare, doar că leziunile erau doar în interior. Coastele erau zdrobite, unele intraseră în inimă, însă la exterior nu era nicio urmă pe piele.

„O forţă necunoscută i-a lovit pe alpinişti şi a fost foarte selectivă, pentru că i-a lovit doar pe alpinişti, neatingând zăpada, copacii şi nimic din jurul lor”, a declarat Mihail Gershtein, cercetătorul şi jurnalistul rus care a investigat ulterior cazul.

Explicaţia oficială a fost că cei nouă au murit de hipotermie. Dar investigatorul şef a refuzat să semneze raportul şi s-a retras din anchetă. Autorităţile au făcut tot ce le-a stat în putinţă să acopere toată povestea.

În final cadavrele au fost înmormântate în sicrie din zinc ca nimeni să nu le vadă, însă fuseseră destui oameni care participaseră la investigaţie, astfel că până la urmă ştirea s-a aflat.

Acesta este unul dintre cele mai misterioase cazuri de omucidere din fosta Uniune Sovietică. Nimeni nu ştie cine i-a omorât pe aceşti oameni şi de ce.

Se speculează că ar fi vorba despre o forţă necunoscută, pentru că ani mai târziu, când membri ai echipei de investigaţie au vorbit despre acest lucru, a reieşit faptul că localnicii văzuseră sfere portocalii de lumină zburând în zonă în noaptea morţii alpiniştilor.

Verdictul final al investigaţiei a fost că membrii grupului au murit din cauza unei „forţe naturale impunătoare”, dosarul fiind închis din cauza „lipsei părţii vinovate”. Acesta a fost trimis în arhiva secretă şi fotografiile au fost făcute publice de-abia în 1990, cu părţi din ele lipsă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor