James Clapper: Rusia a încetat atacurile cibernetice după avertismentele americane

Directorul Serviciului Naţional de Informaţii al SUA, James Clapper, a declarat că Rusia şi-a încetat activitatea cibernetică vizând alegerile prezidenţiale după ce administraţia Obama a acuzat public Moscova de interferare cu acestea.
James Clapper, directorul Serviciilor Secrete americane.
James Clapper, directorul Serviciilor Secrete americane. (Captură Foto)

Clapper a declarat, joi, unui comitet congresional că este probabil ca Rusia să îşi continue războiul informaţional, în ciuda avertismentelor din partea SUA.

Cu câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA din 8 noiembrie, care au fost câştigate de republicanul Donald Trump, comunitatea de informaţii americană a declarat public că este posibil ca oficiali de top ruşi să fi autorizat furtul de emailuri ale Comitetului Naţional Democrat.

Acele emailuri au fost ulterior făcute publice, pătând imaginea liderilor Partidului Democrat.

În acelaşi timp, Rusia a negat acuzaţiile, afirmând că nu avea niciun interes să interfereze cu alegerile din SUA.

Cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, NBC a raportat că hackerii militari americani au pătruns în reţelele electrice şi de telecomunicaţii ale Rusiei şi în sistemele de comandă ale Kremlinului, făcându-le vulnerabile în faţa unui atac din partea armelor cibernetice secrete americane, dacă SUA ar considera necesar un astfel de atac.

Oficialii americani au acuzat de mult timp Rusia, China şi alte naţiuni de spionaj cibernetic şi de ascunderea unor malware-uri în diverse zone ale infrastructurii critice americane “pentru a pregăti câmpul de luptă”, sau mai bine zis pentru desfăşurarea unor atacuri cibernetice care ar putea provoca pene de curent sau Internet în oraşele majore americane.

Rusia a răspuns raportului NBC declarând că se aşteaptă ca Washingtonul să ofere o explicaţie dacă este într-adevăr adevărat faptul că hackerii Pentagonului au pătruns în reţelele ruseşti de electricitate şi telecomunicaţii şi în sistemele de comandă ale Kremlinului pentru un potenţial sabotaj.

Clapper, care şi-a depus tot în cursul zilei de joi cererea de demisie din funcţia de director al Serviciului Naţional de Informaţii al SUA, a declarat că acuzaţiile oficiale ale Rusiei şi ameninţarea ulterioară a acesteia cu măsuri retaliatorii au părut să fi încurajat Moscova să îşi suspende acea activitate.

“S-ar putea să fi avut efectul dorit din moment ce publicarea declaraţiei şi comunicarea dintre guvernul nostru şi guvernul rus par să fi redus activitatea cibernetică în care ruşii erau implicaţi anterior”, a declarat el.