“Trăieşte fără violenţă”, campanie naţională în Moldova
alte articole
La 25 noiembrie, de Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi fetelor, în Moldova va fi dat startul Campaniei Internaţionale „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”. Pentru prima dată în cele 14 ediţii, deschiderea campaniei ” va avea loc în mediul rural, în satul Boşcana, Criuleni. Vor participa femei supravieţuitoare ale violenţei care acum ajută alte femei aflate în situaţii similare.
Evenimentul va începe în faţa Primăriei din Boşcana cu un flashmob organizat de către tinerii din localitate şi cu marşul oranj „Trăieşte fără violenţă!” – culoarea campaniei cu implicarea tuturor participanţilor. Printre invitaţi se numără reprezentanţii autorităţilor locale şi centrale, societăţii civile, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Stela Grigoraş, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan şi Reprezentanta ţării la UN Women, Ulziisuren Jamsran.
De asemenea, jurnaliştii vor avea oportunitatea să cunoască faţă în faţa femei care au reuşit să depăşească violenţa în familie şi care vor vorbi deschis despre această experienţă. Ulziisuren Jamsran, reprezentanta de ţară a UN Women Moldova, va menţiona despre abordările inovative în eliminarea violenţei faţă de femei, iar Stela Grigoraş, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, se va referi la rolul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în prevenirea şi combaterea violenţei în familie. La încheierea evenimentului din 25 noiembrie, va fi proiectat spotul social „Scrisoare către copii”.
Iniţiativă globală „Colorează Lumea în Oranj: Opreşte Violenţa împotriva Femeilor şi Fetelor” este condusă de UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitate de Gen şi Abilitarea Femeilor) în numele Secretarului General ONU şi a campaniei unite pentru a stopa violenţa împotriva femeilor şi fetelor. Culoarea oranj a fost aleasă pentru a simboliza un viitor luminos, lipsit de orice formă de violenţă împotriva femeilor.
În acest an, de la rezidenţa oficială a primarului şi clădirea primăriei din New York până la sediul Comisiei Europene în Belgia şi Parlamentul din Uganda, clădirile şi diverse monumente din toată lumea vor fi iluminate în culoarea oranj. Femei şi bărbaţi din toată lumea vor participa la marşuri şi proteste pentru a cere încetarea violenţei împotriva femeilor în ţări, precum Pakistan, Papua Noua Guinee sau Brazilia.
Cele 16 zile de activism global pentru a opri încălcarea flagrantă a drepturilor femeilor şi fetelor, atenţionează că acest fenomen afectează cel puţin una din trei femei şi fete la nivel global, devenind unul pandemic care trebuie oprit, iar Republica Moldova nu este o excepţie în acest sens.
În confirmare, datele studiului Biroului Naţional de Statistică (BNS) privind „Violenţa faţă de femei în familie în Republica Moldova”relatează că, fiecare a şasea femeie în vârstă de 15-64 ani (63,4%) pe parcursul vieţii este supusă unei forme anumite de violenţă în familie, iar 5,9% dintre acestea în afara familiei. În acest sens, datele aceluiaşi studiu BNS reflectă că, cel mai frecvent victime ale acestui fenomen sunt femeile din mediul rural (68,2%), rata prevalenţei violenţei pe parcursul vieţii asupra acestora fiind mai ridicată faţă de cea a femeilor din mediul urban (57,4%).
Campania Naţională „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen” din Moldova va număra peste 80 de activităţi în toată ţara. Instituţiile statului, societatea civilă, media şi populaţia sunt îndemnate să participe activ la prevenirea şi combaterea violenţei în bază de gen şi a violenţei în familie. Campania va dura până pe 10 decembrie, Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.