Diaspora depun plângere penală împotriva CEC şi MAEIE
alte articole
După anunţul făcut vineri de Comisia Electorală Centrală privind contestaţiile depuse de moldovenii de peste hotare care nu au reuşit să-şi exprime dreptul de vot la 13 noiembrie, în mai multe oraşe din Europa, duminică, 21 noiembrie, au avut loc proteste ale cetăţenilor Republicii Moldova împotriva modului în care a fost organizat în străinătate al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. În 17 secţii de votare din mai multe ţări buletinele de vot s-au epuizat, privând mii de cetăţeni de exercitarea unui drept constituţional fundamental.
În cartierul Chiswick din vestul Londrei, pe o vreme rece şi umedă, s-au adunat circa 50 de cetăţeni ai Republicii Moldova, care purtau drapele tricolore şi pancarte. Totodată, aceştia scandau lozinci în care cereau repetarea celui de-al doilea tur de scrutin şi demisia Comisiei Electorale Centrale (CEC).
"Fiecare cetăţean al Republicii Moldova are dreptul să-şi exprime votul, ceea ce mulţi aici la Londra nu au avut ocazia. Au votat 6000 de persoane, dar 1700 - 1800 de persoane nu au mai apucat să o facă" a declarat pentru RFI organizatorul protestului din Londra, Iurie Cojocaru, administratorul grupului Facebook Moldoveni în UK.
Unul din manifestanţi a menţionat că a "stat vreo două ore la coadă la Stratford şi când a ieşit cineva şi a zis că mai sunt 600 - 700 de buletine de vot am hotărât să vin aici, la ambasadă. Când am ajuns aici am mai stat la coadă alte două ore şi am îngheţat de frig, dar şi aici s-au terminat buletinele înainte să ajung să votez. Cred că erau în jur de 1000 de persoane care nu au putut vota la ambasadă".
În concluzie, organizatorul protestului din Marea Britanie a precizat că principala solicitare a protestatarilor este "repetarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. De asemenea vom acţiona în justiţie CEC şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) care au eşuat în organizarea alegerilor din 13 noiembrie".
Mai mult decât atât, o mare parte a moldovenilor aflaţi în afară, în toată această perioadă au iniţiat, conform Ziarului de Gardă, campanie de colectare a semnăturilor pentru mandatarea avocaţilor care ar putea să atace statul în instanţă. Deci, persoanele care au depus contestaţii la CEC la 13 noiembrie şi după această dată, au fost îndemnaţi să semneze pentru angajarea unui avocat.
Astfel, s-a decis ca în judecată să meargă o echipă formată din trei avocaţi, care va activa în interes public. Avocaţii vor ataca în instanţă deciziile Comisiei Electorale Centrale, în particular ale Consiliului Electoral al Circumscripţiei municipale Chişinău, nr. 1, din 16 şi 17 noiembrie curent.
Săptămâna trecută, Dan Perciun, membru al biroului politic al Partidului Acţiune şi Solidaritate, a depus la CEC 170 de contestaţii suplimentare, din partea cetăţenilor din diaspora care nu au putut să-şi exercite votul. „Aceştia sunt cei care nu au putut să depună contestaţii în ziua alegerilor şi noi le-am adus astăzi. Aceste 170 de contestaţii sunt suplimentare la cele peste 3000 depuse în ziua alegerilor”, a declarat, Dan Perciun.
Notabil este faptul că şi liderul PAS, Maia Sandu a depus plângere penală împotriva preşedintelui CEC şi ministrului Afacerilor Externe, „deoarece avem toată convingerea că aceşti funcţionari au sabotat în mod deliberat votul diasporei. Vom insista ca toţi cei responsabili de proasta organizare a acestor alegeri să fie penalizaţi”.