Lobby-ul neobosit al Casei româno-chineze
alte articole
Două evenimente aparent izolate au trecut neobservate în mass media românească.
Primul eveniment l-a avut ca protagonist pe europarlamentarul Sebastian Bode. Scrisoarea pe care a trimis-o premierului Ponta îi cere acestuia să le spună cetăţenilor dacă doreşte ca România să mai rămână sau nu în cadrul UE, iar dacă se vrea retragerea ţării din Uniune, să organizeze un referendum după modelul Marii Britanii.
”Fără a comenta motivele pentru care aţi decis să vă poziţionaţi nu ca partener, ci ca adversar al Comisiei Europene, vă cer, domnule prim-ministru, să vă asumaţi până la capăt această politică de adversitate care a dus, mai ales pe fondul crizei economice prelungite, la scăderea drastică a încrederii românilor în Uniunea Europeană”.
Un alt doilea eveniment: premierul Ponta, aflat la Bruxelles, devine laureatul premiului pentru Politică (orice semnificaţie ar avea) şi primeşte statutul de prieten oficial al Chinei, la „Gala premiilor Casei Româno-Chineze“, care a avut loc la Hotelul „Athenee Palace Hilton”.
Victor Ponta este preşedintele de onoare al tenebroasei organizaţii, unul dintre vice preşedinţi fiind Iulian Vlad (!?), unul dintre casapii libertăţii românilor pe vremea lui Nicolae Ceauşescu.
Bruxelles aproape de războiul economic cu Beijing-ul
Poziţia lui Ponta este ciudată, mai ales în contextul actual al Bruxelles. Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi China au devenit în ultima perioadă extrem de tensionate în ciuda lobby-ului intens pe care Beijing-ul îl face de ani. Tensiunile nu au apărut pe marginea persecuţiilor la care se pretează regimul comunist, cum poate v-aţi putea imagina. Motivele sunt mult mai pragmatice: capitalismul marxist-leninist al Chinei loveşte interesele economice europene.
Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a fost avertizată de China că ar trebui să se aştepte la "măsuri" dacă nu încetează conflictul apărut din cauza panourilor solare produse de Beijing. Regimul chinez ameninţă într-un mod oficial pentru că în prezent Uniunea Europeană desfăşoară cea mai mare anchetă anti-dumping cu privire la exporturile chineze de panouri solare şi este de aşteptat să ia o decizie oficială care să includă o eventuală impunere de supra-taxe până la sfârşitul lunii mai.
Pentru a-şi mări influenţa la Parlamentul European, China şi-a sporit în mod semnificativ prezenţa în UE - în prezent, grupul de jurnalişti chinezi a devenit cel mai mare de la Bruxelles, mai mare decât al oricărui stat membru al UE sau a oricărei alte ţări terţe.
Spre deosebire de metodele ocolite adoptate cu Bruxelles-ul, la Bucureşti reprezentanţii regimului comunist acaparează prim miniştri de-a dreptul prin intermediul Casei Româno-Chineze.
Lobby-ul Casei Româno-Chineze este vast. Asociaţia, un grup-umbrelă cu veleităţi de caracatiţă şi statut extrem de neclar, şi-a deschis sucursale în toate judeţele României. Pe lista membrilor de onoare a Casei Româno-Chineze se află multe nume cunoscute.