Renumitul sculptor Vlad Ciobanu: "De ce să-l punem pe Deng Xiaoping dacă l-am dat jos pe Lenin?"

Sculptorul Vlad Ciobanu
Sculptorul Vlad Ciobanu (you tube)

Oraşul Bistriţa se confruntă cu o situaţie nemaiîntâlnită în niciun oraş din Europa: amplasarea în fosta cetate medievală a unei statui a fostului lider comunist chinez Deng Xiaoping. Fost preşedinte al Republicii Populare a Chinei, acesta este cunoscut pentru că a ordonat folosirea tancurilor şi a armelor de foc împotriva manifestanţilor neînarmaţi în Piaţa Tiananmen din Beijing în iunie 1989, că a permis nomenclaturii comuniste şi cercurilor de putere să se îmbogăţească rapid, cerându-le în schimb loialitate absolută faţă de Partid şi pentru politica unui singur copil în familie.

Ziarul Epoch Times doreşte să aducă în dezbaterea opiniei publice, decizia Consiliului Municipal din Bistriţa de a-i ridica o statuie fostului lider comunist Deng Xiaonping.

În acest context inauguram o serie de articole prin care vom face cunoscută opinia unor personalităţi în legătură cu acest eveniment neaşteptat. Domnul Vlad Ciobanu, sculptor, lector la Universitatea de arte din Bucureşti şi vicepreşedinte al Asociaţiei 21 Decembrie a avut amabilitatea să ne răspundă la întrebarea:"Ce ne puteţi spune despre faptul că autorităţile locale din Bistriţa şi-au dat acordul de principiul pentru amplasarea în oraş a unei statui a liderului comunist chinez Deng Xiaoping?"

Vlad Ciobanu a răspuns: "De ce să-l punem pe Deng Xiaoping , dacă l-am dat jos pe Lenin care nu făcea parte din istoria noastră, ci ne-a fost adus cu tancul? Mai mult decât atât, l-am dat jos pe Petru Groza, care făcea parte din istoria ţării noastre. De ce să-l punem pe Deng Xiaoping ? De ce să măsurăm aceleaşi fapte cu două instrumente? Arta nu trebuie să fie lipsită de moralitate. Eu cred că sculptorul nu este doar un făcător de obiecte. Deoarece un obiect are un câmp energetic, acesta transmite energie. Spaţiul în care locuieşti te transformă, are influenţă pozitivă sau negativă. Lucrurile acestea le ştim de la Blaga şi de la alţii. Nu văd nicio logică pentru care Deng Xiaoping să fie pus la Bistriţa. Nu cred că chinezii l-ar pune pe Coposu acolo.

Un sculptor care l-ar face pe Deng Xiaoping ar trebui să-şi pună problema cui slujeşte el . Cu ce credinţă face el lucrurile acestea? Este un simplu ciubuc sau este un act cultural? Dacă este un act cultural, atunci încărcătura morală a unei opere de artă nu trebuie să fie ultimul criteriu pe care îl are în vedere atât artistul respectiv, cât şi autorităţile. Faptul că eşti undeva într-o funcţie de răspundere nu-ţi dă competenţa să nu ai responsabilitate.

Cultura nu este un mediu în care nu există criterii. Şi din moment ce există criterii, cel care intră în teritoriul culturii trebuie să aibă cunoştinţă despre care sunt aceste criterii şi să se supună acestora. Cu siguranţă că ştiu puţine despre Deng Xiaoping, ştiu că a decis masacrul împotriva studenţilor în Tiananmen în 1989. Chiar dacă din punctul de vedere al chinezilor, la nivelul lor, cu felul lor de a fi acolo, să spunem că a făcut şi lucruri bune, ca orice om, dar din punctul nostru de vedere este un mare criminal. În istorie el va rămâne pentru totdeauna marcat de această uriaşă crimă: Tiananmen. E ca şi cum i-am ridica monument lui Ceauşescu pentru că a organizat masacrele de la Timişoara şi din Piaţa Universităţii.

În istorie el va rămâne pentru totdeauna marcat de această uriaşă crimă: Tiananmen. E ca şi cum i-am ridica monument lui Ceauşescu pentru că a organizat masacrele de la Timişoara şi din Piaţa Universităţii.

Eu ca artist plastic în nici un caz nu aş face monumentul unui criminal".

Renumitul sculptor Vlad Ciobanu este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, Vlad Ciobanu a fost declarat în 2004 cel mai bun sculptor român. A participat, pe lângă expoziţiile sale personale, la manifestări internaţionale de la Sofia, Moscova, Belgrad, Budapesta, Rotterdam, Milano, Viena, Sevilla, Berlin, Chişinău, Strassbourg, Formosa - Spania, Taipei - Taiwan, Petersburg, Viena, Berlin, Bruxelles.

Domnul Vlad Ciobanu a expus la simpozioane naţionale şi internaţionale: Hobiţa, Sălişte, Măgura, Sighet, Ipoteşti, în Iugoslavia, Bulgaria sau Şerbia. A fost distins cu Premiul „Constantin Brâncuşi" pentru sculptură, Medalia de Aur „Dantesca" de la Ravenna şi Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru sculptură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii