Liiceanu: Iohannis ne-a păcălit cu "România educată". Dezamăgire totală, aroganţă, dezinteres, sfidare
Filozoful Gabriel Liiceanu s-a arătat extrem de dezamăgit de preşedintele Klaus Iohannis, al cărui program "România educată" a fost doar praf în ochii cetăţenilor.
"La un moment dat, un gânditor danez a spus că problema nu este numai libertatea de exprimare. Libertatea de exprimare trebuie precedată de libertatea de gândire. Deci, de capacitatea de a ajunge să pui mintea în mişcare şi să analizezi lucrurile cu mintea ta! Ce au făcut reţelele astea? Au dat cuvântul tuturor oamenilor care au libertatea de exprimare, dar care nu au avut grijă sau viaţa nu i-a ajutat să aibă şi cultivarea gândirii! Vă dau un exemplu foarte simplu! Se spune a cultiva. Cultura, cultura pământului. E o metaforă agricolă – cultivarea minţii. Mintea este echivalentul. E tot o metaforă a unui pământ.
Pământul poate să rămână nelucrat; pârloagă se spune în Oltenia. Pesemne ca în toate regiunile. Nu ştiu dacă în Ardeal se spune pârloagă. Deci, pământul poate fi cultivat, i se pun îngrăşăminte, e săpat, e lucrat şi va da o recoltă bună! La fel e şi mintea! Una e mintea cu care venim pe lume, ca minte naturală, exact ca pământul! Pământul e cumva. Vine cultivatorul în faţa lui şi începe să-l lucreze. Problema e cine ţi-a cultivat mintea? Cine ţi-a săpat-o? Cine a semănat-o? Ce îngrăşăminte i-a dat?", a declarat Gabriel Liiceanu.
Potrivit filozofului, tot viitorul speciei noastre depinde de cât de cultivate vor fi minţile viitorilor oameni. Dacă ele sunt cultivate prin manipulare, printr-un teren propice manipulării, atunci specia nu o să ajungă bine.
"Întrebarea pe care mi-aţi pus-o mie nu mi se potriveşte, pentru că eu nu sunt un personaj tipic pentru utilizarea a ceea ce aţi spus. Facebook, Instagram şi aşa mai departe. Mă sperie foarte tare acestea, în măsura în care dau cuvântul oamenilor care nu au ajuns să se ridice până la a vorbi în public! Nu? E destul de greu. Trebuie să ai mintea puţin cultivată ca să poţi să faci asta! Dar întrebarea care mi s-a pus de multe ori în ultima vreme este: Ce părere aveţi despre inteligenţa artificială? Credeţi că o să putem naşte un om care...? Fiul meu, care e programator, ştie programare la un înalt nivel. Mi-a spus: 'Inteligenţa artificială nu e inteligenţă... Cuvântul e greşit. Este un program. Este un produs al programării!'
Niciodată inteligenţa artificială şi programul care a născut omul care e în spatele ei nu pot face scenarii de tot soiul, nu pot face ceea ce face creierul uman în vecii vecilor, la creativitatea care se bazează pe inconştient. Niciodată inteligenţă artificială nu va avea ce avea Beethoven în minte, atunci când îşi construia, inclusiv din inconştientul lui, muzica. Scrisul este produsul care nu poate fi imitat de nimeni, pentru că e o creativitate care îşi are rădăcinile în lucruri ce nu pot fi produse prin program. Inconştientul care mă face pe mine să scriu pagina aia are o contribuţie. Nu o scriu doar cu partea conştientă, ci şi cu un anumit tip de emotivitate. Acela nu poate fi replicat. Aici suntem", a precizat Gabriel Liiceanu.
"România Educată" a lui Klaus Iohannis
"Trecut şi viitor! Dedicaţia! În clipa în care zici 'Sunt preşedintele unei ţări', înseamnă că vrei să te dedici acelei ţări. Dacă faci inventarul dedicaţiilor lui Klaus Iohannis, nu găseşti decât o promisiune mincinoasă - 'România Educată'. Nu se pune problema că era să ne păcălească pe intelectuali cu ea. Ne-a păcălit! În clipa în care vii şi, din prima, spui 'Proiectul meu fundamental este România educată', reverberaţiile pe care le creezi în fiinţa mea sunt enorme.
Pentru că asta e cheia întregii specii umane, nu numai a României. Specia umană ar arăta altfel dacă ar fi educată toată. Mergem iar la clădire şi la metafore. O clădire bună nu se poate face din cărămizi proaste. În clipa în care spui România educată, spui exact asta. Că fiecare om din România poate să devină o piatră solidă, o cărămidă de bună calitate în edificiul numit România. N-a urmat nimic! Nimic!
Asta este foarte grav! Asta a fost trecutul! Dezamăgire totală, aroganţă, dezinteres, sfidare, iar viitorul preşedinte trebuie să arate invers! Dedicat total! Şi clădirea cu pereţi de sticlă! Trebuie să-l străvezi! Să ştii că ce e în sufletul şi în mintea lui îţi arată, aşa cum noi, vorbind acum, ne arătăm!", a afirmat Gabriel Liiceanu.