Liberalii vor ataca la CCR votul privind neînceperea urmăririi penale faţă de Victor Ponta

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

UPDATE: Curtea Constituţională a României (CCR) va discuta pe 15 iulie sesizarea PNL privind votul în Parlament în cazul premierului Victor Ponta, relatează Agerpres.

* * *

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat vineri că liberalii vor ataca la Curtea Constituţională votul din Parlament privind neînceperea urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta, acuzat de conflict de interese, relatează realitatea.net.

Sesizarea, semnată de 153 de deputaţi, a fost depusă deja la secretariatul Camerei Deputaţilor.

În alocuţiunea sa, liderul liberal a precizat că în cazul premierului a fost supus raportul de hotărâre al Comisiei Juridice care cerea să nu se înceapă urmărirea penală şi nu cererea procurorului.

"Un vot împotriva proiectului de hotărâre de a nu începe urmărirea penală nu înseamnă începerea urmăririi penale, ci respingerea proiectului şi retrimiterea înapoi la Comisia Juridică, a spus Orban.

Orban a mai precizat că regulamentul Camerei Deputaţilor este ambiguu, iar hotărârea prin care s-a respins urmărirea penală nu este constituţională, încălcând articolele 109 (alineatul 2) şi 16 din Constituţie.

Articolul 109, alineatul 2, din Constituţie prevede că "numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie".

Articolul 16 din Constituţie prevede că "toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. Nimeni nu este mai presus de lege".

Reamintim că în data de 9 iunie, majoritatea parlamentară din Camera Deputaţilor a respins, prin vot, cererea privind urmărirea penală a premierului Ponta, acuzat că s-a aflat în conflict de interese când l-a numit ministru pe Dan Şova, de pe urma căruia beneficiase de foloase materiale, potrivit DNA.

Votul deputaţilor a determinat reacţii acide pe reţelele de socializare şi a încins presa străină cu titluri precum "Parlamentarii se opun anchetării premierului." Ambasadele au reacţionat şi ele, incluzând în luările lor de poziţie cuvântul MCV, respectiv raportul pe ţară în care se va reflecta votul dat de deputaţi, ceea ar putea întârzia (din nou) intrarea României în Schengen.

De altfel şi preşedinta Înaltei Curţi a avertizat că votul din Camera Deputaţilor pe solicitarea de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta se va reflecta, în mod cert, în viitorul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe ţară, raport care analizează progresul ţării noastre în materie de reformă a sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne