Parlamentarii şi-au mărit pensiile

Parlamentul a adoptat marţi, cu 303 voturi "pentru", 124 "împotrivă" şi 2 abţineri proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari.
Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României. (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
16.06.2015
Se încarcă player-ul...

Parlamentul a adoptat marţi, cu 303 voturi "pentru", 124 "împotrivă" şi 2 abţineri proiectul privind pensiile speciale pentru deputaţi şi senatori.

Atât PNL, cât şi PMP, au anunţat marţi, în cadrul unor comunicate de presă, că vor vota împotriva iniţiativei PSD de introducere a pensiilor speciale pentru parlamentari.

"Cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a 3 mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizaţiei îl reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară", se precizează în proiectul de lege adoptat.

Potrivit b1.ro, un parlamentar cu un mandat ar urma acum să primească o astfel de indemnizaţie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, în plen, că "un Parlament care nu mai beneficiază de încrederea poporului nu mai are legitimitate şi autoritate de a impune actele normative le care le adoptă."

"Poate fi un Parlament puternic acela care votează pe bandă rulantă ordonanţele votate de guvern şi care închide ochii la toate abuzurile puterii executive? Poate fi un Parlament puternic cel care are aproape 20% parlamentari care au schimbat culoarea politice? Suntem chemaţi să facem legi nu pentru noi (...) ci pentru a rezolva problemele oamenilor care ne-au trimis aici", a declarat, cu ocazia votului, Ludovic Orban.

PNL: Este o măsură nejustificată şi inoportună

"PNL este împotriva introducerii pensiilor speciale (indemnizaţii pentru limită de vârstă) pentru parlamentari, întrucât consideră că această măsură promovată de PSD este nejustificată şi inoportună. Parlamentarii PNL se vor pronunţa împotriva acestei iniţiative cu ocazia şedinţei de plen reunit de azi a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Indemnizaţiile de care beneficiază senatorii şi deputaţii în timpul mandatului sunt suportate inclusiv din taxele şi impozitele achitate de persoane aflate sub regimul contributivităţii în ceea ce priveşte calcularea pensiei. A face abstracţie de acest principiu pentru a acorda beneficii suplimentare senatorilor şi deputaţilor nu înseamnă doar o discriminare morală faţă de alegători, dar în primul rând un act de sfidare, ţinând cont de cota de încredere redusă de care se bucură Parlamentul.

Introducerea pensiilor speciale reprezintă, în acelaşi timp, o răsplată politică ilegitimă pe care PSD o promovează în interesul propriei majorităţi parlamentare cu scopul a şi-o menţine fidelă până la următoarele alegeri", a transmis purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuţ Stroe.

PMP: Este o sfidare la adresa celor aflaţi la limita sărăciei

"Pensiile speciale pe care şi le votează astăzi parlamentarii reprezintă o sfidare la adresa milioanelor de cetăţeni aflaţi la limita sărăciei, care abia îşi duc zilele de pe o zi pe alta. Unii parlamentarii nu merită astfel de recompense, dacă ne uităm la activitatea lor. 2-3 zile pe săptămână prezenţă la parlament, 3 luni de concediu pe an, vizite în străinătate pe banii cetăţenilor, cazare gratuită, sute de proiecte de legi uitate prin sertare, unele de 10 ani.

Există parlamentari care au activitate ZERO, nici o iniţiativă parlamentară, nici o luare de cuvânt de la tribuna Parlamentului, nici o prezenţă semnificativă în Comisii. Votul final la legi se face la indicaţia liderului de grup, unii parlamentari habar nu au ce votează. Să ai pretenţii la pensii speciale, când majoritatea românilor se zbat în sărăcie, este un exemplu flagrant de lipsa de solidaritate între conducători şi populaţie.

Să-ţi foloseşti funcţia în care ai fost ales, pentru a obţine foloase personale nemeritate, în loc să te zbaţi pentru interesele celor care te-au ales, este culmea cinismului practicat de unii parlamentari. De altfel, Victor Ponta a declarat că guvernul nu este de acord cu pensiile speciale pentru parlamentari. Dacă parlamentarii PSD votează, totuşi, această lege, vom avea încă o dovadă a duplicităţii şi minciunii în care se complace puterea politică actuală. PMP nu va vota această lege aberantă, şi va realiza listele cu acei parlamentari care o votează pentru a fi prezentată în viitoarele campanii electorale", a transmis PMP.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor