Legea Dării în Plată va fi schimbată prin OUG. Scutire de impozit pe transfer pentru cei ce-şi dau casa băncii

Cetăţenii care îşi predau casa băncii pentru a scăpa de creditele pe care nu le mai pot plăti vor fi scutiţi de impozitul pe transferul de proprietate.
Anca Dana Dragu, Ministrul Finanţelor Publice în Guvernul Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
10.06.2016

Ministerul Finanţelor a anunţat, joi, că va modifica Codul Fiscal printr-o ordonanţă de urgenţă, astfel încât românii care îşi cedează casele băncilor, apelând la legea dării în plată, vor fi scutiţi de plata impozitului pe transferul de proprietate.

"În acest moment lucrăm la o versiune în care să avem o excepţie pe o proprietate supusă regimului de dare în plată. Ne-am întâlnit ieri (miercuri - n.r) şi cu reprezentanţii notarilor şi cu ai Parlamentului care au lucrat la această lege, suntem în faza în care încercăm să identificăm toate cazurile şi să le surprindem în mod corect în această modificare, astfel încât să se poată implementa, să nu ne lovim şi de alte probleme", a declarat Dragu, citată de ziare.com.

Întrebată dacă de excepţia de la plata impozitului vor beneficia toţi cei care apelează la darea în plată, după ce anterior susţinuse că va lua în considerare doar debitorii care au o singură locuinţă, Anca Dragu a precizat că cel mai simplu este să prevadă o proprietate dată în plată.

"Situaţia în care am lua după tranşe de venit sau alte criterii ar fi de greu de implementat, în felul acesta am ajuns la această concluzie, că trebuie să găsim un mecanism simplu", a subliniat Dragu.

În ceea ce îi priveşte pe cei care au fost deja executaţi silit şi nu au plătit impozitul pentru transfer, devenind datori la stat, ministrul a precizat că a luat în considerare şi această situaţie, şi că îşi propune să acopere toate tipurile de cazuri şi să le trateze, astfel încât ordonanţa să fie una completă.

O altă situaţie analizată de Minister se referă la stingerea prin darea în plată a unui credit care a fost garantat cu mai multe proprietăţi, spre exemplu un apartament şi un teren, fiind discuţii dacă debitorul este scutit de impozit pentru ambele proprietăţi sau doar pentru una.

Ordonanţa de urgenţă va modifica Codul Fiscal şi va trebui să fie finalizată până la sfârşitul lunii, pentru a putea fi votată de aleşii ţării înainte de vacanţa parlamentară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor