Victorie a agricultorilor şi crescătorilor de animale. Legea Hipermarketurilor aprobată. Retailerii ţipă

La o zi după ce mii de ciobani şi de agricultori au vuit din tălăngi şi au scandat "Hoţii, Hoţii!" lângă Parlament, aleşii ţării au votat legea hipermarketurilor, act normativ ce va asigura piaţa de desfacere pentru producătorii autohtoni.
Ghiţa Ciobanul. Protest al agricultorilor şi crescătorilor de animale la Parlament.
Ghiţa Ciobanul. Protest al agricultorilor şi crescătorilor de animale la Parlament. (Epoch Times)

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, mult aşteptata lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, cunoscută îndeobşte ca legea hipermarketurilor. Legea a trecut cu 293 de voturi pentru, niciun vot împotrivă şi nicio abţinere şi va merge spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Modificările aduse Legii 321 prevăd ca toate magazinele alimentare să fie obligate să vândă carne, fructe şi legume în proporţie de minimum 51% din producţia românească. De asemenea, modificările legiferează termenele de plată la 7 zile pentru produsele fresh şi 14 zile pentru celelalte produse alimentare, definesc preţul produsului şi interzic taxele de raft, de listare, de dezvoltare, de marketing, adică obligă toţi comercianţii să trăiască din adaos comercial, relatează B1 TV.

Actul normativ a fost adoptat după ce mii de agricultori şi crescători de animale veniţi din toată România au protestat ieri la Parlament, una dintre principalele revendicări ale acestora fiind adoptarea legii hipermarketurilor. Sunând din tălăngi şi scandând "Hoţii, hoţii", oamenii s-au plâns că statul nu le-a plătit subvenţiile şi că, în timp ce ei nu au unde să-şi vândă produsele, hipermarketurile gem de "cauciucuri, plastice" vândute pe post de brânză, de lapte cu e-uri şi de smântână, culmea, cu 0% grăsime.

"Produsele noastre pe care le facem naturale nu le mai găsim în supermarketurile din România, găsim tot felul de cauciucuri şi plasticuri", a declarat Ghiţă, ciobanul făcut celebru de Vodafone, acuzând, la fel ca mulţi alţi protestatari, întârzierea adoptării legii hipermarketurilor, lege care ar obligă marile magazine să aibă la raft mai multe produse româneşti.

"Fermierul român ştie să producă, dar, din păcate, nu are piaţă de desfacere. Faptul că legea 321 (legea Hipermarketurilor n.r.) cu modificările discutate timp de 6 săptămâni în Comisia de agricultură nu a fost încă adoptată, este un motiv de îngrijorare", declara la rândul său, pentru Epoch Times, Emil Dumitru, preşedinte Pro Agro. Mai multe informaţii despre protest, puteţi accesa aici

Reacţiile la adoptarea legii

În timp ce agricultorii salută adoptarea acestei legi pe care o văd, ca să-l cităm pe preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Emil Dumitru, drept un demers ce pune premizele legislative pentru a se crea parteneriate între fermieri şi hipermarketuri, să se împartă corect profitul pe filiera de produs, producţie, procesare, comercializare, hipermarketurile nu sunt de aceeaşi părere.

Potrivit capital.ro, în opinia Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România votul de astăzi a fost un vot împotriva marilor retaileri.

"Este evident că astăzi în Parlamentul României s-a votat împotriva marilor retaileri, fapt pe care îl considerăm complet nedrept şi nejustificat. Credem că această lege nu va aduce nimic bun pentru nimeni, nici chiar pentru grupurile care ne-au arătat că în România poţi ocoli concurenţa printr-o combinaţie politico-legislativă. Considerăm că toată această campanie denigratoare la adresa supermarketurilor este orchestrată exclusiv de interese politico-comerciale oculte, iar opinia publică a fost deliberat indusă în eroare prin recursul grosolan la unul dintre cele mai frumoase sentimente ale românilor, patriotismul.

Sperăm totuşi că în România vor continua să existe decidenţi responsabili, deşi, din păcate, unii dintre ei au preferat astăzi să rămână tăcuţi, lăsându-i pe ceilalţi să trâmbiţeze cu seninătate triumful populismul rudimentar", se arată într-un comunicat transmis de Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne