Candidaţi care au pierdut alegerile pun umărul pentru revenirea la două tururi de scrutin

Înainte de alegerile locale, jurnalistul Liviu Avram îi îndeamna pe cei ce vor pierde să întreprindă demersuri pentru a readuce pe agenda CCR revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Îndemul a fost urmat.
Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)

Candidaţii la funcţia de primar care au pierdut la alegerile locale din 5 iunie încep să depună contestaţii pentru a readuce în faţa Curţii Constituţionale soluţia legislativă a alegerii primarilor într-un singur tur.

Potrivit adevărul.ro, Cătălin Stochiţă, candidat independent la Primăria Sectorului 5, a depus marţi, la biroul electoral de sector, o contestaţie legată de rezultatul alegerilor pentru funcţia de primar, în textul contestaţiei, Stochiţă ridicând şi excepţia de neconstituţionalitate a respectivului articol.

Deşi s-a clasat pe poziţia a patra în alegeri, independentul şi-a justificat demersul prin faptul că a fost prejudiciat de sistemul de vot într-un singur tur, din cauza modului în care funcţionează principiul votului util: „Dacă alegătorul ştie că e doar un singur tur de scrutin, are tendinţa să nu voteze candidatul preferat, ci doar candidatul despre care crede el că s-ar plasa pe primele două poziţii în sondajele de opinie, ca să nu-şi irosească votul pentru cineva despre care ştie sigur că pierde conform sondajelor de opinie”.

"Contestaţia şi excepţia de neconstituţionalitate urmează să ajungă, împreună cu cu procesul verbal privind rezultatul alegerilor, la un judecător de la Judecătoria Sectorului 5, care va avea sarcina de a valida mandatul de primar şi de a examina contestaţiile depuse după încheierea procesului de votare. Dacă va considera că excepţia întruneşte condiţiile de admisibilitate cerute de lege, judecătorul poate apoi dispune sesizarea Curţii Constituţionale, pentru ca aceasta să judece pe fond articolul privind alegerea primarilor într-un singur tur.", arată sursa citată.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că înainte de alegeri, jurnalistul Liviu Avram, autor al mai multor sesizări vizând neconsituţionalitatea desfăşurării alegerilor locale într-un sigur tur de scrutin, anunţa că va realiza o pagină de internet dedicată celor ce vor candida pe 5 iunie şi vor avea ghinionul să piardă alegerile, poziţionându-se pe locul al doilea. Pe această pagină, cei ce vor fi în această situaţie vor putea găsi o modalitate de a aduce în faţa Curţii Constituţionale problema alegerii primarilor într-un singur tur, arată Avram.

Soluţia oferită de jurnalist candidaţilor poate fi accesată aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne