PAS avertizează că alegerile prezidenţiale ar putea fi anulate
alte articole
Formaţiunea avertizează că guvernarea actuală de la Chişinău ar putea anula alegerile prezidenţiale programate pentru 30 octombrie, din cauza nerevizuirii legislaţiei.
„Cu toate că Parlamentul a stabilit pentru data de 30 octombrie 2016 alegerile pentru funcţia de preşedinte al ţării, până în prezent nu a fost aprobată procedura de alegere a şefului statului. Potrivit practicii unor state europene, adoptate în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia, modificarea legislaţiei electorale cu mai puţin de un an înaintea alegerilor poate fi efectuată doar dacă aceste modificări survin în sensul îmbunătăţirii (lărgirii) drepturilor electorale individuale sau colective şi nu în sensul suprimării (limitării) acestora. Or, analiza proiectului de lege înregistrat în Parlament cu nr.144 din 7 aprilie 2016 şi aprobat în primă lectură la 14 aprilie curent trezeşte îngrijorări asupra anumitor reglementări”, se arată într-un comunicat de presă remis de PAS.
Potrivit PAS, sunt mai multe prevederi care îngrădesc drepturile electorale ale concurenţilor:
- termenul pentru colectarea semnăturilor este extrem de scurt – mai puţin de 30 de zile;
- procedura de colectare a semnăturilor este excesiv de birocratizată – cuprinde, începând cu elaborarea listei membrilor Grupului de iniţiativă şi până la depunerea la CEC a listelor de subscripţie, nu mai puţin de 12 etape;
- implicarea nejustificată a primarilor in procesul de colectare a semnăturilor (prin semnarea, în prezenţa primarului, de către persoana care a colectat semnăturile fiecărei foi din listele de subscripţie şi prin autentificarea listei de subscripţie prin aplicarea ştampilei primăriei). Atribuţiile autorităţilor locale care decurg din procesele enunţate mai sus se suprapun cu atribuţiile CEC-ului, ultimului revenindu-i sarcina de verificare a listelor de subscripţie;
- obligarea cetăţenilor nu doar să semneze în listele de subscripţie (cum se întâmpla până în prezent în cazul candidaţilor independenţi la alegerile locale sau parlamentare, în cazul iniţierii referendumului constituţional ori la completarea listelor de membri ale unui partid politic), ci să completeze personal toate rubricile listei de subscripţie;
- lăsarea unei portiţe deschise care ar permite să se adauge, contrar prevederilor art.78 alin.(2) din Constituţia ţării, condiţii suplimentare pentru candidaţii la funcţia de Preşedinte al R. Moldova – art.99 din proiect.
„Ne întrebăm dacă includerea acestor amendamente s-a făcut cu scopul de a complica nejustificat procesul electoral, inclusiv de a nu permite intrarea în cursă a candidaţilor incomozi. Sau dacă acestea fac parte dintr-o strategie a guvernării de a nu adopta modificările la Codul electoral şi, odată cu aceasta, de a anula alegerile prezidenţiale, sub pretextul că ar contraveni recomandărilor Comisiei de la Veneţia, referitoare la neadmiterea schimbării legislaţiei electorale cu un an înaintea alegerilor. Oricare ar fi obiectivul guvernării actuale, lipsa predictibilităţii şi a clarităţii acţiunilor sale trezeşte nedumeriri şi îngrijorări cu privire la caracterul democratic şi buna intenţie a acesteia”, se mai arată în comunicatul PAS.
Reamintim că Partidul Acţiune şi Solidaritate a fost înregistrat ca formaţiune politică la sfârşitul lunii mai. Congresul PAS a decis ca Maia Sandu să fie candidatul partidului pentru alegerile prezidenţiale, dar în prezent se discută despre avansarea unui candidat unic al partidelor de dreapta anti-oligarhice.
Citiţi şi: Maia Sandu: ”Am sentimentul că ne-am întors în regimul Voronin” (interviu)