Legea amnistiei şi graţierii, păstrată "la sertar" de PSD

Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României.
Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României. (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Propunerea liderului deputaţilor PNL, George Scutaru, privind introducerea pe ordinea de zi a Proiectului de lege privind amnistierea şi graţierea, a fost respinsă luni în Camera Deputaţilor, cu 81 de voturi pro şi 122 de voturi contra.

Liderii PNL au solicitat în repetate rânduri, încă din luna decembrie, repunerea pe ordinea de zi a proiectului de lege special pentru a fi respins, însă PSD a amânat acest lucru, păstrând dosarul la "sertar". Ca urmare a votului de luni, proiectul de lege, considerat o reiterare a iniţiativei din 10 decembrie 2013, cunoscută şi ca "Marţea Neagră" va rămâne aşadar în continuare în sertarul Comisiei Juridice, cel puţin până după alegeri.

Conform liderului depuţilor PNL, George Scutaru, PSD încearcă amânarea luării unei decizii asupra acestei legi, până la finalul prezidenţialelor, pentru a-i "stimula" pe baronii locali să fraudeze alegerile.

Mai mult, în contextul în care unii lideri PSD ar urma să beneficieze de prevederile proiectului pentru a scăpa de problemele cu legea, liderul PNL l-a acuzat luni pe premierul Victor Ponta că PSD-ul nu vrea să aprobe propunerea sa pentru că intenţionează să o promulge pe viitor.

La rândul său, premierul Victor Ponta susţine că PSD va fi "împotriva adoptării acestei legi" când aceasta va fi pe ordinea de zi. Mai mult, Ponta chiar a reproşat opoziţiei că a "uitat" să ceară ca această lege să fie repusă pe ordinea de zi, în condiţiile în care PSD a fost acuzat constant că a blocat orice fel de iniţiativă în acest domeniu.

De altfel, se pare că unii lideri PSD sunt foarte interesaţi de aceast proiect de lege. Din stenogramele publicate de DNA în dosarul de trafic de influenţă al liderilor PSD Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova reiese că aceştia intenţionau să reintroducă legea amnistiei şi graţierii, lege de care ar urma să beneficieze o serie de parlamentari acuzaţi de fapte de corupţie.

"Hrebenciuc: ...Acum îţi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite şi tu, mă că...

Şova: Amnistie şi graţiere obligatoriu!

Hrebenciuc: Pe cuvânt îţi spun, Dane, şi tu să le spui la partid asta.

Şova: Şi ştiţi ce trebuie făcut, domnul preşedinte - trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar... (...)".

Legea amnistiei îi va salva în special pe politicieni de dosarele penale aflate în anchetă sau în faza judecăţii în care sunt incriminaţi pentru fapte penale pedepsite cu până la 6 ani închisoare, iar în ceea ce priveşte graţierea, vor fi salvaţi în special politicienii care au primit pedepse de până la 7 ani de închisoare. Graţierea înseamnă anularea pedepsei unei persoane condamnate.

Odată aplicată, controversata lege le-ar aduce beneficii multor oameni politici influenţi, printre care Dan Voiculescu, Cătălin Voicu, Antonie Solomon, Ionel Manţog, Nicolae Mischie, Decebal Traian Remeş, Relu Fenechiu, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc etc.