Şeful statului: România va fi un partener loial al Ucrainei

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a salutat luni ”votul masiv în favoarea partidelor pro-europene în alegerile parlamentare din Ucraina”, adăugând că România îi va fi un partener loial pe drumul către integrare europeană, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

”Votul masiv în favoarea partidelor pro-europene arată, pe de-o parte, voinţa poporului ucrainean ca ţara să-şi continue drumul către integrare europeană, iar pe de altă parte, determinarea partidelor politice câştigătoare ale alegerilor de a răspunde voinţei majoritare a electoratului ucrainean”, a declarat preşedintele.

Potrivit sondajelor, grupul preşedintelui Petro Poroşenko şi partidul Frontul Popular condus de premierul Arseni Iaţeniuk au atras fiecare câte 21,6% din totalul alegătorilor.

Traian Băsescu a mai afirmat că ”România va fi un partener loial al Ucrainei în acest drum extrem de dificil, dar care reprezintă singura opţiune corectă”.

După întrunirea Comisiei Europene de vineri, şeful statului a afirmat că nu se va opune ca România să ajute Kievul să-şi achite datoriile în cazul în care se va confrunta cu dificultăţi, adăugând că Ucraina trebuie totuşi să-şi folosească mai întâi resursele interne.