Turcescu: Iliescu şi Năstase l-au graţiat pe singurul condamnat în dosarul Megapower
alte articole
Robert Turcescu, jurnalist care ulterior a recunoscut că este locotenent colonel în cadrul Direcţiei de Informaţii a Armatei, a publicat pe blogul său un document care atestă faptul că fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul premier Adrian Năstase l-au graţiat, în 2003, pe singurul condamnat din dosarul Megapower, în care prejudiciile aduse statului român se ridicau la circa 12 milioane de euro.
"Documentul pe care îl public consemnează un fapt uluitor: singurul condamnat în dosarul MEGAPOWER, fostul director IIRUC, Cornel Moldovan, a fost graţiat în anul 2003 de preşedintele Ion Iliescu! Moldovan fusese condamnat la zece ani de închisoare pe baza rechizitoriului întocmit în anul 2000 de procurorul Victor Ponta. Prin decretul nr 568 din 26 septembrie 2003, preşedintele de la acea vreme, Ion Iliescu l-a graţiat pe Cornel Moldovan care mai avea de făcut încă şapte ani de închisoare. Decretul de graţiere este contrasemnat de fostul prim-ministru Adrian Năstase", scrie pe blog Robert Turcescu.
Un alt lucru evidenţiat de Turcescu este că cu şase luni înainte de graţierea lui Moldovan, Curtea Supremă de Justiţie stabilea ca nefondat recursul înaintat de Cornel Moldovan privind întreruperea executării pedepsei.
"Pe 7 martie 2003, Curtea Supremă de Justiţie, secţia penală, stabilea ca nefondat recursul lui Cornel Moldovan vizînd întreruperea pedepsei, aşa cum rezultă din documentul de mai jos. Şase luni mai tirziu îl graţia însă Ion Iliescu… P.S. Prejudiciul în afacerea Megapower a fost de 12 milioane de dolari. Singurul condamnat a fost numitul Cornel Moldovan. Zece ani de închisoare din care n-a făcut nici trei. Apoi a fost graţiat. Concluziile va aparţin", a mai precizat Robert Turcescu.
În septembrie 2000, procurorul Ponta l-a trimis în judecată pe directorul IIRUC SA, Cornel Moldovan, pentru un prejudiciu de peste 11,7 milioane de dolari legat de afacerea Megapower (Companie mixtă româno-americană care urma sa producă echipamente electronice). Prejudiciul respectiv rezultă din finanţarea afacerii Megapower de către România, bani care au fost drenaţi pe filiera americană înainte ca societatea mixtă să se înfiinţeze şi fără ca ulterior să fie îndeplinit obiectul de activitate pentru care a fost constituită.
Cei 11,7 milioane de euro pierduţi de statul român nu au fost niciodată recuperaţi.