Scandalul "Casă pentru Preşedinte". Premierul Ponta nu se grăbeşte să răspundă cererii lui Traian Băsescu

Traian Băsescu vs Victor Ponta
Traian Băsescu vs Victor Ponta (Ioana Florea/Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la ieşirea dintr-un restaurant din Centrul Vechi al Capitalei, că Guvernul Ponta nu i-a dat niciun răspuns cu privire la solicitarea sa de acordare a unei locuinţe după încheierea mandatului de preşedinte, menţionând că motivul principal pentru care nu vrea să stea în locuinţa din strada Mihăileanu este acela că s-ar crea un disconfort pentru ceilalţi locatari, care ar fi verificaţi zilnic de echipajele SPP, relatează Mediafax.

Întrebat la ieşirea din restaurantul unde a petrecut alături de mai mulţi lideri PMP şi de fostul premier Emil Boc dacă a primit un răspuns de la Guvern cu privire la solicitarea sa privind locuinţa, şeful statului a replicat: "N-am primit, dar eu cred că trebuie aplicată legea. Dacă se aplică, bine, dacă în cazul meu nu se aplică, e altă socoteală".

"Eu am văzut frământările astea că preşedintele merge cu elicopterul, că preşedintele are locuinţă de protocol, că preşedintele se cazează în vilele protocolului de stat. Vreau să ştiţi că acest inconfort al utilizării altor mijloace este uriaş şi pentru mine. Spre exemplu, ori de câte ori merg cu maşina, se merge cu o coloană şi nu mă simt bine deloc când văd că toate maşinile sunt băgate în şanţ ca să treacă coloana mea. Dacă mă cazez într-un hotel - şi mi s-a întâmplat lucrul ăsta - nu mă simt bine deloc când văd că toţi oamenii care intră în acel hotel sunt legitimaţi, se uită ofiţerii SPP la ei, îi verifică. Deci sunt nişte lucruri care îţi creează un disconfort", a afirmat preşedintele.

Traian Băsescu a explicat că, în cazul în care ar locui în casa din strada Mihăileanu, unde este un bloc cu 9 familii, ceilalţi locatari din clădire "ar intra într-un proces de verificare zilnică, când intră, când ies, când le vine un musafir, când le pleacă cineva din casă".

"Mi-ar crea şi mie un disconfort pentru că ştiu că oamenii aceia ar fi supuşi unui sistem de control, care decurge din obligaţiile SPP în protejarea unui demnitar. Deci aici e singura chestiune", a mai declarat acesta.

Întrebat ce va face, Traian Băsescu a replicat: "Cu siguranţă n-o să fiu în stradă".

Potrivit legii 406/2001, privind acordarea unor drepturi celor care au fost şefi de stat, un fost preşedinte are dreptul la o locuinţă de protocol, cu destinaţia reşedinţă, plus un spaţiu de cabinet de lucru, consilier şi secretar. În baza aceleiaşi legi, un fost preşedinte mai are dreptul şi la un autoturism, pază şi protecţie asigurată de SPP, plus o indemnizaţie de 75% din salariul unui preşedinte.

Traian Băsescu i-a trimis Guvernului în urmă cu aproximativ două săptămâni, o solicitare privind atribuirea unei locuinţe, cerere care se află momentan în lucru, potrivit premierul Victor Ponta.

"Am primit cerere şi este în lucru. Nu cred că suntem în poziţia să acordăm o reşedinţă foarte luxoasă, cred că o reşedinţă normală... din câte ştiu, şi Iliescu, şi Constantinescu stau în nişte condiţii decente. Nu o garsonieră la etajul 10, dar nici palate. Cu mine nu a discutat cu acest subiect, bănuiesc că a discutat cu cei de la RAPPS. Dacă vine o cerere semnată Traian Băsescu, sigur că aflu, aş fi nostim să spun că nu ştiu. Nu ştiu când va decide Guvernul, când se mută domnul Băsescu, poate se mută mai devreme", declarat Victor Ponta, la România Tv.

Mai mult decât atât, premierul Ponta ar intenţiona sa îl lase pe Traian Băsescu fără locuinţă de protocol după încheierea mandatului de preşedinte, relatează Gândul. Premierul a anunţat că vrea să modifice legea privind drepturile acordate foştilor preşedinţi, astfel încât aceştia să nu mai primească locuinţă de la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

"Eu cred că ar trebui să modificăm legea ca cei care au deja o locuinţă, să nu mai primească încă una de la RA-APPS", a declarat prim-ministrul, adăugând că el unul nu este de acord că cei care au deja o casă a lor să mai aibă dreptul la încă una de la stat.

"Poate că nu mai trebuie să plătim din bani publici pentru cine (va fi preşedinte - n.r.). Eu sunt prim-ministru de doi ani şi jumătate şi stau la mine acasă, nu la RA-APPS, din moment ce am locuinţă. Cred că şi domnul Băsescu, dacă ţine la binele public, poate să stea la dânsul acasă", a afirmat premierul Ponta, care, potrivit opoziţiei, ar deţine împreună cu soţia sa, Daciana, nu mai puţin de şapte case.