Legea amnistiei - miza alianţei dintre PSD şi PPDD

Mult discutata alianţă a PSD cu PPDD a fost criticată şi analizată pentru a se găsi miza acesteia. Unele surse social-democrate au sugerat faptul că PSD ar vrea să adopte mascat legea amnistiei şi graţierii şi să adopte această lege prin PPDD.
Dan Diaconescu vs Victor Ponta (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)
Flori Mladin
11.06.2014

Mult discutata alianţă a PSD cu PPDD a fost criticată şi analizată pentru a se găsi miza acesteia. Unele surse social-democrate au sugerat faptul că PSD ar vrea să adopte mascat legea amnistiei şi graţierii şi să adopte această lege prin PPDD.

PSD-iştii doresc să evite o altă "marţea neagră", care le-a stricat imaginea şi cu ajutorul PPDD doresc să adopte legea amnistiei, promovând-o sub numele de legea Popescu - Becali.

Sursele citate au declarat pentru B1 TV că, de această dată, PSD doreşte să treacă legea amnistiei în Legislativ, prin PPDD. Pentru a nu atrage nemulţumirea publicului, şi chiar pentru a fi aprobat cu multă simpatie, actul normativ s-ar intitula Legea Popescu - Becali şi ar ascunde adevăraţii beneficiari ai acestei legi, şi anume baronii locali care fac presiuni pentru adoptarea amnistiei şi graţierii, precum şi cei care au dosare penale pe rol.

PSD a declarat că în 2014 nu se va vota legea amnistiei, însă de fapt aceştia nu au renunţat la proiectul atât de criticat de numeroase categorii ale populaţiei, de politicieni şi în primul rând cei din opoziţie.

În momentul de faţă, legea se află în sertarele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

Dacă Legea amnistiei este adoptată în Parlament, s-ar crea o atitudine de îngrijorare din partea Comisiei Europene, pe care au transmis-o la acea vreme senatorilor şi deputaţilor români jurişti.

"Marţea Neagră" a fost denumită ziua de 10 decembrie 2013, când parlamentarii din USL, adică în principal de la PNL şi PSD, au fost puşi pentru prima oară în faţa situaţiei de a vota proiecte de legi al căror conţinut nu îl cunoşteau: modificările la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, legea amnistiei şi legea minelor. Cu o seară înainte proiectele s-au discutat în comisii, iar raportul nu a fost pus pe site şi nu a fost adus la cunoştinţa parlamentarilor nici măcar la ora începerii dezbaterilor sau pe parcursul dezbaterilor. Pentru două legi a fost dat raportul cu un minut sau două înainte de votul final, iar la două legi nu s-a făcut cunoscut raportul.

Legea amnistiei îi va salva în special pe politicieni de dosarele penale aflate în anchetă sau în faza judecăţii în care sunt incriminaţi pentru fapte penale pedepsite cu până la 6 ani închisoare, iar în ce priveşte graţierea, vor fi salvaţi în special politicienii care au primit pedepse de până la 7 ani de închisoare.

Ambasadele Marii Britanii, Statelor Unite ale Americii şi Olandei nu au agreat modificările făcute de către deputaţi la Codul Penal, şi au criticat modul cum au fost votate legile şi conţinutul lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor