Leancă atrage atenţia Uniunii Europene asupra crizei din Transnistria

Premierul de la Chişinău, Iurie Leancă, a avertizat, joi, Uniunea Europeană cu privire la „provocările” ce vor fi aduse de republica separatistă Transnistria în contextul ameninţărilor ruseşti din sudul şi estul Ucrainei, subliniind necesitatea unor garanţii europene „reale”, a notat mediafax.
P. P.
28.03.2014

alte articole

Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova (Justin Lane-Pool / Getty Images)
P. P.
28.03.2014

Premierul de la Chişinău, Iurie Leancă, a avertizat, joi, Uniunea Europeană cu privire la „provocările” ce vor fi aduse de republica separatistă Transnistria în contextul ameninţărilor ruseşti din sudul şi estul Ucrainei, subliniind necesitatea unor garanţii europene „reale”, a notat mediafax.

Critic la adresa comunităţii internaţionale care a ignorat atitudinea separatistă a Transnistriei timp de 23 de ani, Leancă a sugerat că Rusia „poate ridica aşteptări” la adresa teritoriilor din Republica Moldova.

„Desigur, suntem îngrijoraţi din cauza apropierii frontierelor noastre (faţă de criza ucraineană). Suntem îngrijoraţi pentru că avem, de 23 de ani, o problemă similară cu republica (Transnistria) nerecunoscută (la nivel internaţional)”, a declarat premierul moldovean.

De asemenea, Chişinăul a denunţat presiunile întreprinse de autorităţile pro-Kremlin la adresa cetăţenilor din Republicii Moldova cât şi intenţiile liderilor de la Tiraspol care doresc alipirea la Federaţia Rusă. Recent, forţele militare ruseşti din Transnistria, printre care şi trupele de comando, au început exerciţiile militare „de rutină”.

Uniunea Europeană trebuie să ofere Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei (toate trei aflate într-un conflict îngheţat cu Rusia) acelaşi tip de garanţii „fără echivoc” precum statelor din Balcani. „Ceea ce sperăm noi este că liderii regiunii transnistrene nu vor adopta decizii unilaterale, care ar putea destabiliza situaţia prin provocări şi genera tensiuni", a adăugat Leancă.

Oficialii NATO au anunţat recent că, în cazul unei invazii ruseşti în Ucraina, Republica Moldova ar putea deveni al doilea front din estul Europei.

Totodată, premierul de la Chişinău a îndemnat UE să implementeze măsuri reale, concrete, care să evidenţieze „avantajele integrării” şi nu „o altă campanie de informare - de spălare a creierelor moldovenilor”.

Recent, Republica Moldova a primit mai multe îndemne încurajatoare din partea Statelor Unite. Secretarul de Stat american pentru Afaceri Europene, Victoria Nuland, se va deplasa, duminică, La Chişinău într-o vizită de o zi.

Vineri, preşedintele Traian Băsescu a îndemnat românii să facă „tot ce le stă în putinţă” pentru a fi „din nou împreună”, subliniind necesitatea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor