Se întâmplă în România: Chevron ar dori să sigileze fântânile din Pungeşti

Protest anti-Chevron în Pungeşti
Protest anti-Chevron în Pungeşti (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Fântânile din Pungeşti, localitate unde Chevron lucrează de zor la amplasarea sondei pentru explorarea gazelor de şist, ar putea fi acoperite şi sigilate cât de curând.

Conform vrn.ro, Chevron s-ar fi oferit să acopere, gratuit, 30 - 40 de puţuri din localitate şi să instaleze, "pe cheltuiala sa", pompe manuale prin care localnicii să poată scoate apa din fântâni.

Primarul comunei, Mircia Vlasã, le-a prezentat marţi consilierilor locali această propunere, într-o şedinţa de Consiliu Local, explicând că proiectul Chevron-ului ar aduce o mulţime de "beneficii" oamenilor din Siliştea-Pungeşti. Fântânile nu vor mai fi contaminate cu praf, resturi vegetale sau chiar animale, şi “vor fi protejate de eventualele intenţii ale vreunui ONG-ist care ar putea otrăvi fântânile ca să dea vina pe Chevron”.

Protestatarii din Pungeşti însă, precum şi parte a consilierilor locali ce se opun exploatări gazelor de şişt, cred că "bunăvoinţa" Chevronului nu are nimic de a face cu protejarea sănătăţii lor, ci este strict o tentativă a companiei gazifere de a le bloca orice posibilitate de a mai putea face buletine de analiză ale apelor din fântâni.

“Sub pretextul că fac un bine comunităţii, Chevron îşi ascunde propriile interese, ca nimeni să nu mai poată monitoriza calitatea apei, şi să ia “de bune” analizele făcute de ei”, era de părere unul dintre consilierii locali, citat de vrn.ro.

Conform lui George Epurescu, preşedintele "România Fără Ei", prin această manevră, Chevron doreşte să blocheze posibilitatea locuitorilor din zonă sau a organismelor competente de a monitoriza calitatea apei: "Probele de apă nu se iau de la pompe manuale, care se amorsează în momentul folosirii, ci din puţuri, unde apa freatică se poate acumula, iar Chevron ştie foarte bine acest lucru, că probele nu se iau din ape “în curgere”, care nu sunt standardizate, ci din acumulări, de aici şi ideea lor, de a sigila fântânile şi a le dota cu pompe manuale. Se doreşte să se blocheze posibilitatea locuitorilor din zonă sau a organismelor competente de a monitoriza singuri calitatea apei după începerea lucrărilor de foraj." Mai mult, fântânile sunt ale oamenilor, iar intenţia CL de a le bloca sursele de apă este un abuz, mai atrage atenţia Epurescu, cunoscut militant împotriva fracturării hidraulice.

Cadouri de Paşte pentru copii din Pungeşti

O altă propunere a Chevronului, prezentată de asemenea marţi consilierilor locali de către primarul Vlasă, este iniţiativa companiei gazifere de a dărui copiilor din comună, cu ocazia sărbătorilor de Paşte, pachete cu dulciuri şi produse alimentare, donaţie ce, la rândul ei, urmează a fi pusă în discuţia proximei şedinţe de CL: “Au promis că nu vor fi materiale promoţionale, iar pungile cu cadouri vor fi neinscripţionate”, ar fi declarat primarul Vlasă.

Protestatarii din comună consideră această iniţiativă o altă tentativă a Chevron de a câştigă bunăvoinţa oamenilor din zonă, prin copii lor care nu vor fi în stare să refuze pungile cu dulciuri de la americani: " Aşa au procedat şi anul trecut, de hramul comunei, pe 29 august, când Chevronul a împărţit, prin intermediul primarului, bere, mici şi sarmale, în speranţa că noi ne vom bucura la aceste “atenţii”, şi vom închide ochii la poluarea cauzată de sondele pe care vor să le amplaseze în comună. În continuare, Chevron umbla cu aceleaşi metode murdare, dacă nu ne pot înfrânge, ar vrea să ne cumpere, aşa cum l-au cumpărat pe primarul Vlasã”, a declarat revoltat Ion Lazurcă, intervievat de vrn.

Primarul Vlasă este acuzat ca şi-a însuşit un teren al comunei la schimb, fără să-l fi trecut prin comisia de fond funciar după care l-a concesionat firmei Chevron.

Cadouri de la Chevron

Reamintim că, pretutindeni în lume, Chevron este renumit pentru "grija" faţă de cetăţenii din zonele unde face exploatări. Astfel, compania petrolieră le-a dăruit tuturor locuitorilor localităţii Bobtown, din statul Pennsylvania, în apropierea căreia a explodat o sondă, câte un cupon pentru pizza şi suc. Cuponul a fost însoţit de o scrisorică prin care Chevron îşi cerea scuze pentru disconfortul creat şi îşi reitera determinarea de a îşi proteja vecinii, angajaţii şi mediul înconjurător.

Explozia sondei a avut loc pe 11 februarie. Unul dintre angajaţii Chevron a murit, un altul a fost rănit, iar sonda a ars fără oprire zile în şir. Oamenii din Bobtown au termen până pe 1 mai să-şi comande pizzele plătite de Chevron, după care cuponul-cadou va expira.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne