OSCE: Negocierile în formatul 5+2 în problema transnistreană trebuie menţinute

Negocierile în formatul 5+2 în problema transnistreană trebuie menţinute indiferent de relaţiile politice şi economice dintre Ucraina şi Rusia, a declarat reprezentantul preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Radojko Bogojevic, care s-a aflat trei zile în Republica Moldova. În timpul vizitei sale, oficialul s-a întâlnit cu vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, şi cu negociatorul din partea Tiraspolului, Nina Ştanski. Ambasadorul OSCE a vizitat Moldova pentru a stabili agenda discuţiilor pentru următoarea rundă de negocieri în formatul 5 2, care va avea loc pe 10 şi 11 aprilie, la Viena.
(DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
28.03.2014

Negocierile în formatul 5 2 în problema transnistreană trebuie menţinute indiferent de relaţiile politice şi economice dintre Ucraina şi Rusia, a declarat reprezentantul preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Radojko Bogojevic, care s-a aflat trei zile în Republica Moldova.

În timpul vizitei sale, oficialul s-a întâlnit cu vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, şi cu negociatorul din partea Tiraspolului, Nina Ştanski. Ambasadorul OSCE a vizitat Moldova pentru a stabili agenda discuţiilor pentru următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2, care va avea loc pe 10 şi 11 aprilie, la Viena.

"Conştientizez pericolul care există. În calitate de mediator al rundei de negocieri voi face tot posibilul să pun accentul pe discuţiile privind conflictul transnistrean şi să nu permit să apară confruntări între participanţii la negocieri", a declarat Radojko Bogojevic.

Potrivit Publika.TV, reprezentanţii Misiunii OSCE în Moldova au cerut părţii transnistrene să anuleze restricţiile impuse angajaţilor misiunii la accesul în regiune. În prezent, ei pot intra în regiune doar prin punctele de control de la Dubăsari şi Tighina.

"Am vorbit despre această problemă la negocierile din Tiraspol şi sper că vom avea, în acest context, decizii pozitive. De pe 1 noiembrie 2013, angajaţii OSCE au unele restricţii de a intra în regiunea transnistreană", a susţinut Radojko Bogojevic

Oficialul OSCE a menţionat că, în cadrul negocierilor, va fi abordată problema şcolilor cu predare în limba română din Transnistria şi cea a fermierilor din raionul Dubăsari, care nu sunt lăsaţi să-şi lucreze terenurile agricole.

Marţi, 1 aprilie, negociatorii politici Eugen Carpov şi Nina Ştanski vor avea o nouă întrevedere la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor