Prietenia dintre Elveţia şi Rusia, mai importantă decât legea internaţională

Didier Burkhalter.
Didier Burkhalter. (captură youtube.)

Executivul de la Berna a decis, miercuri, să nu impună sancţiuni Rusiei pentru anexarea abuzivă a Crimeei, susţinând că vrea să găsească „echilibrul” între legea internaţională şi interesele Elveţiei.

„Poziţia ţării noastre este independentă de Naţiunile Unite”. Elveţia poate folosi doar sancţiunile bazate pe „legea internaţională şi interesele noastre”, a declarat preşedintele elveţian, Didier Burkhalter.

În calitate de ministru de externe, Burkhalter va efectua o vizită în Rusia pentru a comemora aniversarea celor 200 de ani de cooperare între cele două ţări. Majoritatea petrolului şi gazului rusesc este comercializat în Geneva. Elveţia este o destinaţie frecventă a averilor obţinute de oligarhii ruşi.

„În acest caz drepturile şi interesele joacă un rol... trebuie să găsim un echilibru”, a spus acesta, subliniind că interesele Rusiei în Elveţia sunt „foarte mari”.

O parte din sancţiunile impuse de Uniunea Europeană, precum interzicea vizelor pentru anumiţi oficiali ruşi, vor fi respectate de către Elveţia.

„Consiliul federal a luat la cunoştinţă cu privire la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană şi Statele Unite„ a adăugat acesta.

În ciuda deciziilor de a nu impune prea multe sancţiuni care ar deranja relaţiile ţării cu Rusia, preşedintele susţine că Elveţia nu va bloca sancţiunile impuse deja de către Occident.

„Noi nu vrem să împiedicăm sancţiunile”, a declarat Burkhalter.

De la începutul crizei din Ucraina, Elveţia a rămas neutră între cele două tabere. Momentan, a îngheţat discuţiile pe tema unui acord comercial cu Moscova şi a abandonat, temporar, un program militar cu Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe