Cristian Preda, despre europarlamentare: PNL este reprezentat prin soţi, fraţi şi logodnice

Cristian Preda
Cristian Preda (Epoch Times România)

Europarlamentarul Cristian Preda a criticat vineri, pe blogul personal, faptul că la alegerile europarlamentare din luna mai, PNL va fi reprezentat de diverse rude ale liderilor din partid, respectiv soţi, fraţi şi logodnice.

PNL a depus, luni, la Biroul Electoral Central lista de candidaţi la europarlamentare, aceasta fiind deschisă de Norica Nicolai, urmată de Adina Vălean, Ramona Mănescu, Cristian Buşoi, Renate Weber, Eduard Hellvig, Mihai Ţurcanu, Claudia Benchescu, Romeo Stavarache şi Andrei Muraru.

Preda, care este cap de listă la europarlamentare din partea PMP, a amintit că legea care reglementează alegerile europene prevede la art. 16 (8) că „listele de candidaţi pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European se întocmesc astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe”.

„În afara egalităţii de gen, nimic altceva nu mai trimite, în textul cu pricina, la cultura reprezentării. Asta a permis PNL să dea o interpretare foarte restrictivă dispoziţiilor legale”, a adăugat acesta făcând o statistică a rudelor liderilor liberali care candidează la europarlamentare.

„Astfel, pe locul doi al listei e soţia şefului penelist, pe trei e soţia unui vicepreşedinte al partidului, pe 7 îl găsim pe fratele unui preşedinte de filială judeţeană, pe locul următor a fost pusă logodnica unui vicepreşedinte naţional. Nu mai are rost să mergem mai departe”, a declarat Cristian Preda.

În opinia europarlamentarului, PNL şi-a propus să reprezinte interesele europene ale României într-o formă care ţine mai degrabă de „cultura patriarhală decât de tiparul modern al democraţiei paritare”.

„Partidul fondat la 1875 a decăzut la stadiul de clan: doar soţiile, fraţii şi logodnicele mai oferă substanţă politicii peneliste”, a subliniat Cristian Preda.