Timoşenko şi-a anunţat candidatura la preşedinţia Ucrainei

Fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko
Fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko (SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)

Fostul premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, a anunţat joi că se va alătura cursei pentru preşedinţie, în alegerile ce vor avea loc în luna pe data de 25 mai.

Timoşenko, de două ori premier şi de două ori închisă pentru corupţie, a pierdut la limită alegerile din 2010 pentru funcţia de preşedinte în faţa fostului preşedinte, Viktor Ianukovici.

Eliberată din închisoare în aceeaşi zi în care Ianukovici a fost înlăturat de la putere, Timoşenko promite că va apăra Ucraina împotriva ”agresorului” dacă va ajunge la putere. ”Pentru a-mi implementa ideile cum să–l opresc pe agresor, trebuie să am puterea”, a adăugat Timoşenko.

Timoşenko, aliată politic cu actualul premier interimar, a mai promis, printre altele, să înlăture corupţia şi sistemul oligarhic care s-a format în Ucraina în ultimii 15 ani.

”Să creezi o Ucraina modernă, europeană şi de succes este imposibil fără să îndepărtezi oligarhia cu care am trăit cel puţin 15 ani”, a adăugat aceasta.

De-a lungul timpului, ”Doamna de Fier” sau ”Vulpea”, şi-a creat o imagine controversată iar mulţi din opozanţii săi o consideră o ”oportunistă pură”.

Unul dintre cele mai mai controversate episoade din campania fostului premier s-a desfăşurat în anul 2009. După o vizită la Moscova, Timoşenko, un specialist în domeniul energiei, a semnat un contract pentru achiziţia de gaze naturale cu Gazprom fără acordul guvernului ucrainean.

Conform contractului, compania de stat Naftogaz se obligă să-i achite Rusiei în fiecare an un volum minim de 41.600 de milioane de metri cubi de gaze, chiar dacă cumpără o cantitate mai mică. Astfel că, numai anul trecut, Ucraina a trebuit să plătească Rusiei un plus 9.000 de milioane de metri cubi la un preţ ridicat iar contractul este valabil până în 2019.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe