Comparaţie Ponta-Tsipras. Lăzăroiu: În loc să iasă pe străzi românii au preferat să se uite la Gâdea vituperând
alte articole
Când mă uit la situaţia în care sunt grecii, pe lângă că mi se face o milă nesfârşită de vechea ţărişoară a lui Platon şi mai noua destinaţie turistică de plajă pentru români, mă gândesc cu groază că puteam fi şi noi în situaţia lor, scrie fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, într-o nouă analiză intitulată "Cu ce ne-au ajutat Ceauşescu şi Ponta. O perspectivă sinceră".
"Grecii se chinuie deja de 5 ani şi tot nu s-a încheiat calvarul. Au căzut guverne, au ieşit oameni cu "molotovuri" în stradă - tot datornici, tot stigmatizaţi, tot subiect de glumă la nordici (că le place să lenevească), tot paria Europei. Cerşesc milă, cînd mai demn, când mai umil, la marii creditori, ca să aibă bani să dea pensiile "pe 5 ale lunii". Ba mai mult, prinşi în strânsoare, bat la porţile Moscovei, acolo unde ţarul viclean aşteaptă, frecându-şi palmele, orice membru UE dispus să pupe papucul, aşa încât ruşii să-şi continue fără opoziţie consistentă campania de recucerire a vechilor teritorii. Ce ne-ar mai fi vrut Putin în antecameră la Kremlin cerşind după ruble, ca să dăm leafa bugetarilor, la schimb cu pretenţiile noastre istorice (Moldova şi Tezaurul).
Ei, bine, pe lângă meritele celor care au avut curajul să-şi asume măsurile de austeritate, care, să fim sinceri, au durat doar doi ani, trebuie să recunoaştem aici şi meritele lui Ponta şi Ceauşescu. Când îl văd pe Tsipras, acest Ponta fără ochelari, cum se cocoşeşte azi disperat la FMI şi UE, parcă nu mă pot abţine să-mi imaginez cum ar fi fost dacă tânărul nostru premier ar fi urmat aceiaşi paşi sinucigaşi după ce a câştigat alegerile cu USL. Căci şi el a promis că rupe acordul cu FMI, că ieşim din UE, că ne dublează salariile şi pensiile, la fel cum a făcut-o şi şeful Syriza, iar acum nu mai ştie cum s-o dea la întors cu grecii lui iubiţi.
Amândoi au minţit, dar noi am avut Antena3, unde, seară de seară, pensionari şi bugetari furioşi îşi descărcau oful doar privind cutia de sticlă luminată. L-am avut pe Traian Băsescu, veşnicul ţap ispăşitor, trimis într-un garaj în vara lui 2012, ca pedeapsă simbolică pentru tăierea salariilor. Adică, în loc să iasă pe străzi şi să-i ceară lui Ponta să-şi respecte promisiunile, majoritatea românilor a preferat să se uite la Domnu Gâdea vituperând, să-l demită pe Băsescu la urne şi să voteze frenetic USL (bună şi democraţia asta la ceva). Între timp, Ponta, pe neştiute, s-a ţinut de programul cu FMI şi UE, n-a dublat niciun salariu şi nicio pensie. Au trecut trei ani şi n-am avut instabilitatea socială, greve generale, furii populare scăpate de sub control. Ar fi fost rău pentru noi toţi, dacă se întâmpla aşa.
Şi, ca să fie ironică până la capăt, istoria a făcut ca noi, românii, să ieşim din comunism doar cu 20 de ani înainte să izbucnească marea criză economică. Obişnuiţi cu minciuna, trăind în minciună, sunt sigur că şi cei, mulţi sau puţini, care s-au prins că Ponta îi minte l-au iertat binevoitor, pentru că măcar le-a oferit un circ pe cinste. Mi-e teamă că la greci va fi mai greu. N-au şi ei o Antena3 unde să-şi verse năduful. N-au avut parte de Ceauşescu şi cultura minciunilor la hectar. Aşa că nu-l văd bine pe Tsipras, prins între creditori şi cei care l-au votat cu speranţă. Dar trebuie să recunoaşteţi că cinismul istoriei şi politicienilor e uneori salvator pentru popoare.
Dacă e să îi recunosc un merit lui Ponta după ăştia trei ani, este că nu a fost ca Tsipras. Sigur, şi ei au minţit ca Tsipras, când erau în opoziţie: că dau de pământ cu FMI, UE, că fac, că dreg, că măresc, că dublează.... Până la urmă au fost băieţi cuminţi şi s-au ţinut cât au putut şi ei de programul cu partenerii internaţionali. E drept că a fost şi mai uşor cu românii. S-au mai defulat la Antena3, şi-au mai vărsat năduful la referendumul din 2012 pe ţapul ispăşitor. Grecii se pare că nu au unde să-şi verse frustrările şi, dacă îi minţi, ceea ce Tsipras a făcut cu bună ştiinţă, îţi inundă străzile şi pieţele", scrie Sebastian Lăzăroiu.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.