UNPR nu girează asediul Justiţiei. Oprea: "Nu sunt de acord ca o mână de parlamentari interesaţi să schimbe Codul Penal"
alte articole
Nu mă puţin de 22 de proiecte de lege care vizează modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, marea majoritate marca PSD, au intrat deja în procesul legislativ şi se îndreaptă cu paşi grăbiţi spre adoptare. Cel puţin aşa îşi doresc social-democraţii, care îşi doresc să pună capăt presupuselor abuzuri ale procurorilor DNA. Gabriel Oprea, şeful UNPR - partid care, în lumina evenimentelor recente, capătă o poziţie strategică - dă asigurări că nu va gira astfel de lovituri la adresa justiţiei.
"Am spus că orice modificare a legislaţiei penale presupune o dezbatere publică. Nu sunt de acord ca o mână de parlamentari interesaţi să schimbe Codul Penal. Nu sunt de acord şi cu asta cred că v-am răspuns. Dacă schimbările duc la întărirea Justiţiei şi a statului român, atunci da. (...) Lupta asta anticorupţie este istorică şi a dus mult la întărirea statului român", a declarat, la Adevărul Live, Gabriel Oprea.
Preşedintele UNPR susţine că ar susţine fără ezitare un nou mandat al Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA din moment ce instituţia este "etalon la Bruxelles".
"Este un moment istoric, normal că o susţin. Şefa DNA este Laura Codruţa Kovesi, care a fost susţinută de Ponta, de Cazanciuc şi de mine. A demonstrat că merită acest lucru, chiar dacă o să fie discuţii pe această temă. Sunt un om care îmi e frică de lege şi de stat şi încerc să nu greşesc", a precizat Oprea.
Ieri, pe surse, se vehicula informaţia că Robert Cazanciuc, al cărui cap era cerut de mai mulţi lideri din PSD pentru că nu este destul de determinat în lupta contra presupuselor abuzuri ale procurorilor, a decis să plece la UNPR.
Întrebat dacă partidul care îl conduce a preluat Ministerul Justiţiei, Oprea a replicat: "Dincolo de legende, de ipoteze de lucru, în momentul în care în Guvern se face ceva serios, este public. Despre domnul Cazanciuc am o părere foarte bună. N-a semnat nimic (Cazanciuc cu UNPR - n.r). Nu neg că UNPR are un interes pentru Ministerul Justiţiei, dar nu este nimic oficial. Sunt discuţii, dar nu s-a semnat nimic."
Ministerul Justiţiei are o importanţă strategică în lumina evoluţiilor recente. Şeful acestui minister avizează proiecte de legi, contrasemnează OUG pe domeniul lui de activitate - cum ar fi modificările codurilor - şi propune revocări/numiri la parchete.
Astfel, dacă PSD decide să nu mai aştepte să modifice codurile prin Parlament şi vor să facă acest lucru printr-o ordonanţă de urgenţă, aceasta va trebui contrasemnată de ministrul Justiţiei. Sau dacă social-democraţii vor să scape de şefa DNA, aşa cum se vehicula în presă, această mişcare depinde tot de ministrul Justiţiei.
Ca să nu mai vorbim că la anul se va schimba conducerea DNA, DIICOT şi a Parchetului General, astfel că postul ocupat acum de protejatul lui Gabriel Oprea este de o importantă majoră.
Întrebat care este acum interesul naţional al României, Gabriel Oprea a răspuns: "Interesul naţional al României este încrederea pe care partenerii noştri o au în România. România a făcut un salt enorm. A avut şansa istorică să prezinte un obiectiv strategic în zonă. A intrat în NATO, în UE. Ne-am câştigat gradele, dar greu. România este o ţară sigură şi respectată de partenerii noştri. Noi trebuie să mergem bine economic. Guvernul este bun. Şi asta nu o spun doar eu, o spune FMI, Banca de Dezvoltare. Cel mai important lucru este securitatea, apoi să trăim mai bine."
"Suntem la începutul unei crize politice. Am spus-o. Nu sunt vorbe goale. Nu cred că este benefică pentru România o criză prelungită", a recunoscut Gabriel Oprea.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.