Lăzăroiu: Candidaţii la prezidenţiale au luat o boală grea de la Crin Antonescu

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (www.gov.ro)

Fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, a declarat marţi seară că boala fostului preşedinte liberal Crin Antonescu, "analitapolitică", se răspândeşte printre candidaţii la prezidenţiale şi a ajuns să fie percepută ca cea mai importantă dimensiune a unui candidat.

„Candidaţii la prezidenţiale au luat o boală grea de la Crin Antonescu. Se cheamă "analitapolitică". De când s-a lansat în cursa prezidenţială, acum vreo trei ani parcă, Antonescu n-a făcut decât analiză politică în orice declaraţie publică sau interviu. Îi plăcea lui Crin să vorbească despre alţii, ceva de speriat”, a remarcat Sebastian Lăzăroiu.

Fostul ministru al Muncii susţine că l-a urmărit pe Antonescu la emisiunea „Jocuri de putere” a lui Rareş Bogdan şi a observat acelaşi tip de comportament analitic la liderul liberal.

„L-am văzut şi aseară, bucuros revenit în studiourile de televiziune să ne mai povestească el despre Ponta, Iohannis, Diaconescu, Voiculescu, Băsescu... Ce bârfă mică se pusese acolo cu Rareş Bogdan. Bine, acum la Crin e justificat, că nu mai candidează. Dar, nu-i bai, că boala a răspândit-o deja printre prezidenţiabili. Voi i-aţi auzit vreodată pe oamenii ăştia să vorbească despre România, despre cetăţean, despre instituţii? Dacă da, înseamnă că mi-a scăpat mie”, a precizat Sebastian Lăzăroiu.

În cazul în care asta este cea mai importantă dimensiune a unui candidat la prezidenţiale, Lăzăroiu propune că ar fi mai bine să votăm jurnalişti direct. „Toţi vorbesc de fotbal dar niciunul nu mai joacă”, a adăugat acesta.

Lăzăroiu susţine că într-o bătălie electorală nu vrea să vadă nici circ, nici salturi cu paraşuta, ci mai degrabă atacuri şi replici bazate pe idei şi proiecte, provocări, recurs la memorie, ce a făcut şi a zis contracandidatul.

„Ar trebui să îi ajutăm pe candidaţi cu nişte teme, poate mai renunţă şi ei la analiza politică în campania asta. Încep eu, continuaţi voi. Uite, o temă constituţională: Dacă Avocatul Poporului e singurul care poate ataca la Curtea Constituţională o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, iar Avocatul Poporului este ales de o majoritate parlamentară, care susţine Guvernul, ne putem aştepta ca Guvernul să încalce Constituţia prin OUG fără a fi tulburat de nimeni. Vezi lovitura dată ordinii constituţionale în vara lui 2012 prin OUG sub nasul Avocatului Poporului”, a evidenţiat fostul consilier prezidenţial.

O altă posibilă temă invocată de fostul consilier prezidenţial - obiectivele sistemului de educaţie din România. În viziunea acestuia trebuie discutat concret despre ce anume aşteaptă societatea de la cei care termină studiile şi dacă îndeplineşte aceste obiective sistemul de educaţie şi, dacă nu, ce ar trebui schimbat.

„Ne tot mândrim cu agricultura noastră care poate hrăni 80 de milioane de suflete, dar ştim că suprafeţele agricole sunt atât de fragmentate încât nu se poate face agricultură eficientă. Ce măsuri a luat statul pentru a simula consolidarea suprafeţelor agricole şi de ce, după atâţia ani, ele au eşuat? De ce tinerii nu îşi găsesc loc de muncă? Un studiu recent arăta că şomajul la tineri este mai mic în ţările în care se face tranziţia mai uşor de la şcoală pe piaţa muncii. La noi cum funcţionează această tranziţie?”, a mai declarat acesta.

O altă temă de dezbatere propusă de Lăzăroiu se referă la posibilitatea ca toate partidele să fie finanţate de la bugetul de stat pentru că actuala lege de finanţare permite partidelor să se transforme în SRL-uri cu câţiva acţionari prin vânzarea de contracte şi funcţii atunci când ajung la guvernare. Totodată, în timp ce toţi se plâng de politizarea funcţiilor publice, fostul ministru evidenţiază că permitem totuşi ca Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici să fie în subordinea Guvernului, iar în loc să dăm o autonomie mai mare acestei agenţii, o lăsăm la cheremul vânzătorilor de funcţii publice.

„Aş putea să mai adaug încă o sută de teme, dar vă las şi pe voi. Şi nu-mi spuneţi că Preşedintele nu are atribuţii în toate aceste domenii, pentru că Preşedintele este şeful statului şi o atribuţie importantă este aceea de a veghea la buna funcţionare a instituţiilor statului”, a concluzionat Sebastian Lăzăroiu.