Rusia instalează baterii cu rază scurtă la frontierele UE
alte articole
Rusia ar fi instalat mai multe baterii cu rază scurtă de acţiune la frontierele Uniunii Europene, relatează AFP, ca ripostă la proiectul instalării sistemului antirachetă AEGIS în ţările europene membre NATO, relatează AFP.
Informaţia a apărut în ediţia de sâmbătă a cotidianului Build care relatează că "imagini înregistrate prin satelit, confidenţiale," a căror provenienţă şi dată Build refuză să le dezvăluie, arată că un "număr cu două cifre" de baterii antirachetă de tip Iskander-M, cunoscute şi sub numele de SS-26, au fost amplasate "în ultimele 12 luni" în enclavă rusă Kaliningrad, între Polonia şi Lituania, şi de-a lungul frontierei ruse cu ţările baltice.
Rachetele de tip SS-26 pot fi dotate cu focoase convenţionale sau nucleare şi au o rază de acţiune de aproximativ 500 de kilometri, ceea ce le-ar permite ruşilor, la o adică, să atace Berlinul, capitala germană aflându-se la aproximativ 527 de kilometri de Kaliningrad, relatează Realitatea.
Conform Build, Rusia îşi pune în practică ameninţările formulate ca reacţie faţă de proiectul instalării în ţările membre UE a scutului antirachetă NATO, considerat de ruşi "o agresiune" la adresa sa.
Scutul antirachetă pe care Statele Unite urmează să-l instaleze în Europa face parte din cadrul sistemului de apărare antirachetă susţinut de NATO, la care ţările membre ale alianţei pot contribui prin găzduirea pe teritoriul lor naţional a unor componente. Sistemul va fi implementat în scopul contracarării ameninţărilor venite din partea Coreii de Nord şi Iranului şi a fost o sursă constantă de nemulţumiri în relaţiile americano-ruse în ultimii ani.
Joi, 12 decembrie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a prezentat într-un discurs susţinut în faţa ambelor camere din Parlament dispoziţia Rusiei privind cursa înarmării militare, făcând o precizare directă la scutul antirachetă pe care NATO îl va construi în Europa.
Putin a declarat că superioritatea militară a Rusiei nu va putea fi depăşită de nici un alt stat, ţara sa fiind dispusă să nu permită ”nimănui” un avantaj atât politic cât şi tehnologic în acest sens.
"Nimeni n-ar trebui să aibă iluzii cu privire la posibilitatea de a obţine superioritatea militară asupra Rusiei. Nu vom permite niciodată aşa ceva. Rusia va răspunde tuturor provocărilor - şi politice, şi tehnologice", a anunţat Putin