Teroriştii şi extinderea NATO, principala "ameninţare" pentru regimul rus

(NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GettyImages)

Terorismul şi extinderea NATO sunt principalele ameninţări la adresa securităţii Rusiei, a declarat sâmbătă, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

În cadrul unui interviu televizat acordat postului de televiziune Rossia 1, Şoigu a descris terorismul internaţional drept principalul inamic al Rusiei, atrăgând atenţia că în prezent, conflictele din zonele "fierbinţi" ale lumii, precum Siria şi Libia, sunt întreţinute de terorişti.

"Să începem cu principalul nostru inamic. În prezent, acesta este terorismul internaţional. O să-mi spuneţi că este o reflecţie banală, dar cine luptă acum în Siria, Mali sau Libia?", a explicat ministrul rus.

Cea cea doua mare ameninţare la adresa securităţii Rusiei, după terorismul internaţional, este extinderea NATO în Europa şi, în special, în Europa de est, înspre graniţele ruseşti.

"În opinia noastră, această extindere este total nejustificată. Vorbim şi vorbim, ne zâmbim reciproc, dar ea continuă", a mai afirmat Serghei Şoigu.

Rusia este total împotriva solicitărilor Georgiei şi Ucrainei de a deveni membre NATO şi şi-a afirmat în repetate rânduri numulţumirea faţă de extinderea scutului antirachetă AEGIS în ţările din Europa de Est, România fiind una dintre aceste ţări, relatează agenţia Ria Novosti. Deşi invitata în repetate rânduri de SUA să se alăture proiectului, al cărui scop declarat este contracararea ameninţărilor venite pe calea aerului din partea Coreii de Nord şi Iranului, Rusia a refuzat de-a lungul anilor invitaţia, considerând AEGIS o ameninţare la adresa sa.

Recent, în urma unei noi invitaţii adresate de SUA Rusiei de a se alatura acestui proiect, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat că ţara sa ar fi dispusă să aibă un dialog cu SUA şi NATO pentru a ajunge la un compromis în ceea ce priveşte proiectul scutului antirachetă în Europa, avertizând însă că Rusia nu e satisfăcută de explicaţiile americanilor şi crede că schema scutului ar trebui modificată.

"Noi suntem gata pentru un dialog constructiv cu SUA şi NATO şi suntem deschişi pentru găsirea unui compromis, dar nu ne vom preface că suntem satisfăcuţi de afirmaţiile invariabile prin care se asigură că nimic nu trebuie modificat în această schemă (a scutului) creată de americani şi că aceasta nu este îndreptată împotriva Rusiei", a declarat Ministrul rus de Externe pe 28 octombrie, cu ocazia unei reuniuni a Comisiei ruso-ucrainene pentru cooperare internaţională.