Lavrov: Occidentul este de vină pentru „intensificarea tensiunilor” în Balcani

Serghei Lavrov (Drew Angerer/Getty Images)
Andrei Popescu
20.02.2018

Înaintea unei vizite pe care o va efectua în această săptămână în Serbia, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat SUA şi unele ţări europene de alimentare a tensiunilor dintre Est şi Vest în Balcani.

Într-un interviu acordat luni agenţiei sârbe de ştiri Beta, Lavrov a afirmat că naţiunile „care se opun Rusiei” în Occident forţează statele balcanice să aleagă - „fie sunteţi cu Occidentul fie sunteţi cu Rusia” - ca o condiţie pentru aderarea la UE şi NATO.

Lavrov a declarat reţelei sârbe de televiziune N1 TV că forţarea naţiunilor balcanice să aleagă o tabără sau alta este o „politică foarte greşită” şi că Rusia intenţionează să-şi menţină interesele şi legăturile cu ţări balcanice precum Serbia.

Uniunea Europeană urmăreşte ca Serbia şi Muntenegru să intre în bloc până în 2025 – o dată acceptată, de asemenea, şi de guvernul din Belgrad.

În timp ce liderii UE au stabilit condiţii dure pentru aderare – în special în privinţa statului de drept, a garantării drepturilor fundamentale şi a soluţionării de dispute teritoriale regionale – ei nu au impus într-o manieră deschisă politici anti-Rusia ca o condiţie pentru intrarea în Uniune.

Serbia, în special, a continuat să dezvolte relaţii strânse cu Moscova şi a precizat că nu se va alătura regimului de sancţiuni economice aplicate de UE împotriva Rusia din cauza agresiunii sale în Ucraina. În plus, Belgradul nu a urmărit să adere la NATO precum au făcut-o Macedonia şi Muntenegru, care au făcut pasul în 2017.

În plus, liderii americani şi europeni nu s-a opus în mod deschis politicii militare neutre a Belgradului

Diverse naţiuni occidentale au ridicat întrebări, totuşi, cu privire la crearea de către Serbia a unui centru umanitar comun ruso-sârb în oraşul sudic Nis, despre care oficialii occidentali suspectează că ar putea fi folosit de Rusia pentru a proteja spioni şi pentru a promova propagandă în regiunea Balcanilor.

Un politician american care a vizitat Serbia în 2017 a afirmat că pentru a securiza fluxul de investiţii dinspre Occident, oficialii americani caută un „indiciu că [Serbia] este cu adevărat înclinată înspre democraţiile occidentale şi înspre capitalismul cu piaţă liberă, şi că este împotriva tipului de agresiune pe care, din păcate, [preşedintele rus] Vladimir Putin îl demonstrează cu Rusia prezent”.

Lavrov a declarat agenţiei de ştiri Beta că forţarea ţărilor balcanice să adopte politici „anti-Rusia” are ca efect „amplificarea tensiunilor în Europa”.

„Washingtonul şi unele capitale europene şi-au trimis emisarii în Balcani exact cu acest scop: nu fiţi prieteni cu Rusia, refuzaţi interacţiunea comună [cu Rusia] în toate domeniile”, a precizat Lavrov.

În plus, ministrul rus a denunţat ceea ce a numit a fi o „isterie” în Occident cu privire la centrul umanitar ruso-sârb, adăugând că în prezent acolo lucrează doar patru cetăţeni ruşi.

Lavrov a apărat de asemenea rolul mass mediei pro-Rusia în Balcani, declarând pentru Beta: „Pentru a proteja pluralismul opiniilor pe care Occidentul îl promovează în mod constant, a avea un punct de vedere diferit poate fi doar benefic pentru ascultători, telespectatori şi utilizatori de reţele sociale”.

În plus, Lavrov, care va vizita Serbia miercuri, a adoptat o poziţie destul de puternică împotriva oricărui efort depus de UE pentru a forţa Serbia să recunoască independenţa Kosovo, o fostă provincie a Serbiei. Kosovo este recunoscut de 116 naţiuni, inclusiv de majoritatea statelor UE.

Ministrul rus de externe a mai susţinut că Rusia va continua să blocheze Kosovo să obţină recunoaşterea la ONU până când Belgradul şi Priştina nu vor negocia un compromis cu privire la problema suveranităţii, o mişcare susţinută de liderii sârbi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor