Manifestanţi în Kiev cer demisia lui Poroşenko. Website-uri deţinute de Rusia atacate

Miting anti-Poroşneko în Kiev, Ucraina, 18 februarie 2018.
Miting anti-Poroşneko în Kiev, Ucraina, 18 februarie 2018. (Captură Imagine)

Câteva mii de manifestanţi au cerut duminică în Kiev demisia preşedintelui Petro Poroşenko, în timp ce separat naţionaliştii ucraineni au distrus vitrine şi au vandalizat două clădiri ale guvernului rus.

Iniţiatorul mitingului anti-Poroşenko de duminică a fost unul din lideri opoziţiei, Mihail Saakaşvili, care a fost expulzat din Ucraina în 12 februarie.

Oficiali ucraineni au estimat că aproximativ 2.500 de persoane s-au adunat în Kiev pentru a cere demisia lui Poroşenko, în timp ce aproximativ 3.000 de poliţişti au fost trimişi pe străzi pentru a menţine ordinea. Agenţia de ştiri AFP a estimat că numărul manifestanţilor a fost în jur de 10.000.

Demonstraţii mai mici au avut loc în alte oraşe din vestul şi centrul Ucrainei.

Poroşenko şi Saakaşvili sunt foşti aliaţi care au devenit rivali.

Poroşenko l-a îndemnat pe Saakaşvili să ocupe funcţia de guvernator al regiunii Odesa în 2015, însă acesta din urmă a demisionat după un an şi jumătate, plângându-se de corupţia masivă existentă în Ucraina.

Saakaşvili a rămas fără cetăţenie ucraineană în iulie 2017 şi, după ce a condus o campanie de opoziţie împotriva lui Poroşenko, a fost arestat într-un restaurant din Kiev în urmă cu o săptămână şi expulzat în Polonia.

În cele din urmă, Saakaşvili a zburat în Olanda, ţara natală a soţiei sale, şi a promis că va continua să lupte pentru răsturnarea regimului Poroşenko.

Între timp, oficiali ruşi au cerut Kievului să condamne “o altă provocare”, după ce câţiva zeci de naţionalişti ucraineni de extremă dreapta au vandalizat o agenţie de ajutoare cu sediul în Moscova, spărgând geamurile acesteia şi vopsind pereţii exteriori ai clădirii.

De asemenea, naţionaliştii ucraineni au fost acuzaţi şi de faptul că ar fi vandalizat două două bănci deţinute de ruşi în Kiev – şi anume, Sberbank şi Alfa Bank – spărgând ferestrele clădirilor.

Sâmbătă, naţionaliştii s-au adunat în clădirea Rossotrudnicestvo, au dat jos steagul Rusiei şi i-au dat foc.

Ambasada rusă din Kiev a declarat că speră că “partea ucraineană va condamna public acest incident – marşul împotriva Rusiei şi atacul asupra centrului rusesc”.