Kosovo şi Muntenegru se apropie de soluţionarea disputelor privind frontiera. UE laudă mişcarea
alte articole
Kosovo şi Muntenegru au căzut de acord asupra unui proces pentru soluţionarea neînţelegerilor legate de un acord privind frontiera dintre cele două ţări. Acest pas i-ar putea permite statului Kosovo să obţină dreptul la călătorii fără vize în Uniunea Europeană.
Preşedintele kosovar Hashim Thaci şi omologul său muntenegrean Filip Vujanovic au anunţat vineri că au aprobat crearea unui grup de lucru la nivel de cabinet, care va fi însărcinat cu corectarea “greşelilor” existente într-un acord de demarcaţie din 2015 care a fost blocat de opoziţia din Kosovo. Muntenegru a ratificat deja acordul.
“Acum există o posibilitate pentru a merge mai departe şi pentru a vota asupra acordului şi pentru a deschide o cale de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii din Kosovo”, a afirmat Thaci, cerând Parlamentului ţării să programeze un vot privind ratificarea acordului de demarcaţie din 2015.
Partidele de opoziţie din Kosovo au blocat acordul respectiv ani de zile, folosind tactici precum lansarea de canistre cu gaz în clădirea Parlamentului. Ele susţin că acordul va oferi Muntenegrului, în mod eronat, peste 8.000 de hectare de pământ.
Premierul kosovar Ramush Haradinaj, care anterior a condus opoziţia faţă de acordul de frontieră, şi-a anunţat vineri suportul pentru înţelegerea încheiată cu Muntenegru pentru soluţionarea disputelor.
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, a lăudat noua înţelegere.
UE a afirmat că, pentru a obţine un acces fără vize pe teritoriul blocului, Kosovo trebuie să ratifice acordul de frontieră cu Muntenegru. Kosovo este singura ţară din regiunea Balcanică ai cărei cetăţeni au nevoie în prezent de vize pentru a călători în ţările membre ale Uniunii Europene.
Serbia, Albania, Muntenegru, Macedonia şi Bosnia au obţinut acces fără vize la zona Schengen a Europei în 2010.
Partidul kosovar Mişcarea de Autodeterminare a afirmat că va continua să se opună acordului, susţinând că acesta este „nedrept şi înşelător”.
Kosovo, cu o populaţie de 1,8 milioane, marchează sâmbătă cea de-a 10-a aniversare a declarării independenţei de Serbia. În acelaşi timp, Barbados, un stat din Caraibe, a devenit vineri cea de-a 116 ţară care a recunoscut independenţa Kosovo.
Secretarul de stat american Rex Tillerson a felicitat vineri Kosovo pentru deceniul său de independenţă şi a lăudat statul pentru „maturizarea într-o ţară mai stabilă, mai democratică şi mai cuprinzătoare”.
„SUA continuă să îi susţină pe cetăţenii din Kosovo în timp ce aceştia depun eforturi pentru a întări instituţiile democratice şi multietnice, pentru a extinde economia şi pentru a întări respectarea legii, cu scopul unei integrări depline în comunitatea internaţională”, a precizat oficialul american.