Ministrul german de Externe: Aderarea Serbiei la UE este condiţionată de recunoaşterea Kosovo
alte articole
Serbia trebuie să recunoască independenţa Kosovo pentru a putea să intre în Uniunea Europeană, a declarat ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel.
“Dacă Serbia doreşte să se îndrepte către Uniunea Europeană, respectarea statului de drept este o condiţie primară, însă, în mod natural, şi acceptarea independenţei Kosovo”, a afirmat Gabriel la o conferinţă de presă comună care a avut loc miercuri în Priştina împreună cu premierul kosovar Ramush Haradinaj. “Aceasta este o condiţie esenţială pe calea către Europa”.
Ministrul german a precizat că a transmis acelaşi mesaj oficialilor sârbi din Belgrad, anterior, în aceeaşi zi.
Kosovo, o fostă provincie a Serbiei, şi-a declarat independenţa în urmă cu 10 ani. Ţara se pregăteşte să sărbătorească cea de-a 10-a aniversare a declarării independenţei în 17 februarie.
Totuşi, Belgradul nu a recunoscut niciodată mişcarea provinciei sale în ciuda faptului că noul stat a fost recunoscut de 115 ţări, inclusiv de către 23 din cei 28 de membri UE.
Germania a fost una dintre primele ţări care a recunoscut independenţa Kosovo, împreună cu SUA, Franţa şi Marea Britanie.
În plus, Gabriel a menţionat că ţara sa va ajuta ca statul Kosovo să fie recunoscut de către cei cinci membri UE care încă nu au făcut acest lucru: România, Spania, Cipru, Grecia şi Slovacia.
“O astfel de recunoaştere are sens deoarece Kosovo nu va fi niciodată din nou o parte a Serbiei”, a afirmat el. “Aderarea la UE este o situaţie în care toţi avem de câştigat”.
Serbia speră să intre în UE până în 2025, dată vizată şi de Bruxelles, care doreşte să aducă în cadrul uniunii naţiunile din vestul Balcanilor.
Oficiali sârbi au sperat că recunoaşterea Kosovo nu va fi o condiţie obligatorie pentru aderarea la UE. Unii oficiali sârbi chiar au sugerat, în schimb, divizarea Kosovo.
Încercarea Kosovo de a adera la ONU a fost blocată de aliaţii Serbiei, Rusia şi China. Aproximativ 120.000 de sârbi care locuiesc în Kosovo consideră în continuare Belgradul drept capitala lor şi sunt susţinuţi financiar de Serbia.
În timpul vizitei, Gabriel a cerut de asemenea guvernului kosovar să continue eforturile pentru a soluţiona o dispută de frontieră cu Muntenegru, astfel încât să poată intra în spaţiul Schengen al UE.