Hackerii fură 6 milioane de dolari de la o bancă rusă prin sistemul SWIFT

(Getty Images)
Andrei Popescu
17.02.2018

Banca Centrală a Rusiei a recunoscut că hackerii au atacat un calculator al unuia dintre creditorii săi şi au transferat o sumă mare de bani. Hackerii au folosit sistemul de plăţi SWIFT, care ajută la transferul a trilioane de dolari în fiecare zi.

Hackeri necunoscuţi au furat 339,5 milioane de ruble (6 milioane de dolari, 4,8 milioane de euro) de la o bancă rusă care foloseşte SWIFT (The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) – o reţea globală pentru plăţi interbancare în dolari, a recunoscut vineri Banca Centrală a Rusiei.

Atacul cibernetic ar fi avut loc anul trecut, au scris oficiali ruşi în partea de jos a unui raport privind furturile digitale în sectorul bancar rusesc.

Hackerii aparent au preluat controlul asupra unui calculator, la una dintre băncile din Rusia, şi apoi au folosit sistemul SWIFT pentru a transfera milioanele de ruble în conturile lor, a confirmat un purtător de cuvânt al Băncii Centrale după publicarea raportului.

Banca Centrală a precizat că a primit informaţii despre „un atac reuşit asupra locului de muncă al unui operator al sistemului SWIFT” fără să numească instituţia implicată.

„Volumul de operaţiuni neautorizate ca urmare a acestui atac a avut o valoare de 339,5 milioane de ruble”, a susţinut banca centrală.

Nu este pentru prima dată când o bancă din Rusia a fost luată în vizor. În decembrie 2017, hackeri au încercat să fure 55 milioane de ruble de la banca de stat Globex prin utilizarea reţelei SWIFT.

De asemenea, în 2016, într-un incident similar care implică SWIFT şi pentru care au fost învinuiţi agenţi nord-coreeni s-au furat 81 milioane de dolari din contul deschis la New York Federal Reserve de către Banca Centrală a Bangladeshului. Banii au fost transferaţi în Manila şi ulterior depistaţi în Macao, de unde au dispărut. Niciun făptaş nu a fost identificat până acum.

Banca Centrală a Rusiei a dezvăluit existenţa atacului după ce vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici a afirmat recent că instituţiile financiare ale ţării sunt pregătite să supravieţuiască fără acces la SWIFT în cazul în care SUA şi Uniunea Europeană pun în aplicare ameninţările privind blocarea accesului Rusiei la sistemul global de plăţi.

SUA şi Uniunea Europeană au ameninţat periodic că vor deconecta Rusia de la SWIFT (în ciuda obiecţiilor SWIFT). Ameninţările au fost făcute pentru prima dată în 2014, când a izbucnit conflictul armat din estul Ucrainei şi când cei doi parteneri au introdus primul set de penalităţi internaţionale împotriva Moscovei pentru presupusa implicare în criza ucraineană.

SWIFT este folosit de aproximativ 11.000 de instituţii din 200 de ţări şi este responsabil pentru transferul a trilioane de dolari între conturi bancare în fiecare zi.

O purtătoare de cuvânt a SWIFT a precizat că, de fapt, compania nu comentează asupra unor entităţi specifice, însă a insistat că propriile sale sisteme nu au fost niciodată compromise de hackeri.

Dar SWIFT a avertizat că jafurile digitale devin tot mai proeminente din cauza faptului că hackerii folosesc programe şi tehnici tot mai sofisticate pentru a lansa noi atacuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor