Lavrov anunţă că Rusia şi SUA discută despre reluarea livrărilor de gaze prin Nord Stream către Europa

Moscova şi Washingtonul discută în prezent posibilitatea reluării livrărilor de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream, a declarat miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru televiziunea rusă de stat, potrivit The Moscow Times.
„Acum, desigur, există dezacorduri. Dar este doar în interesul Rusiei şi al Statelor Unite să restabilim aprovizionarea normală cu energie a Europei? Conductele Nord Stream sunt în discuţie. Va fi interesant dacă americanii îşi vor folosi influenţa asupra Europei şi o vor forţa să nu respingă gazul rusesc. Asta ar fi suprarealist”, a spus Lavrov.
Potrivit şefului diplomaşiei ruse, „costurile combustibilului sunt de câteva ori mai mari pentru Europa şi întreprinderile sale decât pentru întreprinderile americane”.
Europa se confruntă cu o potenţială nouă criză a gazului, după ce continentul a consumat peste 10 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz în această iarnă din cauza vremii reci, aducând cantitatea de gaz din rezervoarele de stocare ale UE la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, de 35%.
În plus, Ucraina a oprit tranzitul de gaze ruseşti către Europa la 1 ianuarie, eliminând de pe piaţă încă 10 miliarde de metri cubi de gaze.
Acel gaz provine de undeva, iar segmentul rămas funcţional al conductei Nord Stream ar putea fi activat mâine, transportând 25 de miliarde de metri cubi către Germania, acoperind astfel deficitul.
În anticiparea deficitului, UE a sugerat recent relaxarea normelor sale care impun ca rezervoarele de gaz să fie pline în proporţie de 90% până la 1 noiembrie, pentru a preveni o creştere bruscă a preţurilor la gaz pe parcursul verii.
Lipsa de energie iminentă a dus la discuţii privind reluarea livrărilor limitate de gaz rusesc prin gazoduct în ultimele luni. O sugestie a fost aceea de a include reluarea livrărilor de gaz prin gazoduct ca monedă de schimb în cadrul discuţiilor în curs pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Cu toate acestea, mulţi europeni se opun categoric cumpărării de energie rusească.
„În acelaşi timp, oameni precum [vicecancelarul german] Robert Habeck, [preşedintele Comisiei Europene] Ursula von der Leyen, [ministrul german al apărării] Boris Pistorius - toţi spun că nu vor permite niciodată restaurarea Nord Stream. Aceşti oameni sunt fie bolnavi [mintal], fie sinucigaşi”, a declarat ministrul rus de Externe.
În ciuda interdicţiei de facto a Europei de a cumpăra gaz rusesc, importurile au crescut cu 14% anul trecut, aproximativ 35bcm ajungând în Europa prin conducta TurkStream din sud şi alţi 48bcm ajungând sub formă de LNG. În total, Rusia reprezintă încă aproximativ 15% din importurile de gaze ale UE.
„Va fi interesant dacă americanii îşi vor folosi influenţa asupra Europei şi o vor forţa să nu respingă gazul rusesc”, a conchis Lavrov.
În urma noului acord privind cerealele din Marea Neagră discutat marţi, SUA au indicat că sunt dispuse să ridice unele sancţiuni ca parte a înţelegerilor cu Kremlinul.